ΗΠΑ: Σχεδόν 100 χιλ. πρόσκοποι ζητούν αποζημίωση για σεξουαλική κακοποίηση

ΗΠΑ: Σχεδόν 100 χιλ. πρόσκοποι ζητούν αποζημίωση για σεξουαλική κακοποίηση Facebook Twitter
ΗΠΑ: Περίπου 100 χιλ. πρόσκοποι ζητούν αποζημίωση για σεξουαλική κακοποίηση (Pixabay/Αρχείο)
0

Σχεδόν 100.000 πρόσκοποι, φερόμενοι ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση, σε μία υπόθεση που κρίνεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η κακοποίηση εντός της οργάνωσης των Προσκόπων Αμερικής (BSA) αποκαλύφθηκε το 2012, όταν οι Los Angeles Times δημοσίευσαν αρχεία για δεκαετίες κακοποίησης. Οι σχετικοί ισχυρισμοί κατατέθηκαν και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας.

Τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις  μεταξύ των φερόμενων θυμάτων, της BSA και των ασφαλιστών τους.

Η BSA έχει σημαντική δράση με περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη ηλικίας από πέντε έως 21 ετών. Το νούμερο αυτό δε, είναι το μισό από όσους συμμετείχαν την δεκαετία του 1970, μια πτώση που οφείλεται κυρίως στον αυξανόμενο έλεγχο γύρω από τον οργανισμό.

Η BSA κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Φεβρουάριο προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης.

«Είναι μακράν το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ», δήλωσε ο δικηγόρος Paul Moses στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Όσον αφορά τους τρέχοντες αριθμούς που αναφέρθηκαν, επισκιάζει παρόμοιες καταγγελίες κατά της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.

«Ο Προσκοπισμός προσφέρει εδώ και πολύ καιρό μία τέλεια κάλυψη για παιδεραστές», πρόσθεσε ο Moses. «Τα αγόρια έχουν ορκιστεί πίστη, είναι μακριά από τους γονείς τους, στην έρημο».

Η οργάνωση δήλωσε ότι «είναι συντετριμμένη» από τον αριθμό των ζωών που επηρεάστηκαν από την κακοποίηση ενώ πρόσθεσε στην ίδια δήλωση πως «συγκινήθηκε από τη γενναιότητα» εκείνων που κατήγγειλαν το γεγονός.

«Αναπτύξαμε σκόπιμα μια ανοιχτή, προσβάσιμη διαδικασία για να προσεγγίσουμε τα θύματα και να τα βοηθήσουμε να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα για να αποζημιωθούν. Η ανταπόκριση που έχουμε δει είναι έντονη. Λυπούμαστε βαθύτατα», πρόσθεσε η BSA.

Περίπου 5.000 «αρχεία διαστροφής», όπως χαρακτηρίζονται αποκαλύφθηκαν το 2012, αναφέροντας λεπτομερώς τους ισχυρισμούς εναντίον της ηγεσίας της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των διαφόρων ομάδων των προσκόπων.

Τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλθηκαν στην αστυνομία και η BSA προχώρησε στην απομάκρυνση των κατηγορουμένων.

Το 2010, δε, ο δικηγόρος Paul Moses κέρδισε 20 εκατομμύρια δολάρια σε υπόθεση που αφορούσε κακοποίηση πρώην προσκόπου από τον αρχηγό του.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM