Με διάταγμα ο Τραμπ απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες

Με διάταγμα ο Τραμπ απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες Facebook Twitter
Με διάταγμα ο Τραμπ απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές επιχειρήσεις (EPA)
0

Εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τον στρατό υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απαγόρευση ισχύει για 31 κινεζικές εταιρείες που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υποστηρίζουν τον στρατό της Κίνας.

Το διάταγμα εμποδίζει αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες να κατέχουν μετοχές απευθείας ή μέσω κεφαλαίων που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις 31 εταιρείες που αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ως παράγοντες που βοηθούν στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο πρόεδρος δήλωσε με τη σειρά του ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο το κεφάλαιο των Ηνωμένων Πολιτειών σε πόρους και επιτρέπει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών, μυστικών και άλλων συσκευών ασφαλείας».

Αυτή η επένδυση «συνεχίζει να επιτρέπει στη ΛΔΚ να απειλεί άμεσα τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, προηγμένων συμβατικών όπλων και κακόβουλων δράσεων και στον κυβερνοχώρο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού.»

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 9:30 π.μ. στις 11 Ιανουαρίου 2021 και στοχεύει 31 εταιρείες που χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Άμυνας ως «κομμουνιστικές κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες».

Ο κατάλογος των εταιρειών περιλαμβάνει μεγάλες κρατικές αεροδιαστημικές και κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνιών όπως οι Inspur Group, Huawei και China Telecommunications Corp.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτές οι εταιρείες επιτρέπουν τη στρατιωτική εξέλιξη της Κίνας μέσω της πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, και ως αποτέλεσμα, εν μέρει οδήγησαν στην επιθετική παγκόσμια επέκταση του Πεκίνου.

Εκπρόσωπος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να εξετάζει τις λεπτομέρειες του διατάγματος.

Η υπογραφή Τραμπ έρχεται μετά από μήνες προειδοποιήσεων από τις εθνικές ομάδες ασφάλειας και οικονομίας του Αμερικανού Προέδρου ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης των Αμερικανών σε εταιρείες που είτε υποστηρίζουν τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας, είτε δεν πληρούν τα πρότυπα δημοσιοποίησης και ελέγχου των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Larry Kudlow και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Robert O'Brien έχουν ηγηθεί των εκκλήσεων της διοίκησης για καταστολή των επενδύσεων των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες.

«Η δράση του Προέδρου χρησιμεύει για την προστασία των Αμερικανών επενδυτών από ακούσια παροχή κεφαλαίων που προορίζονται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε ο O'Brien.

  

Δείτε τη λίστα με τις νέες εταιρείες ΕΔΩ.

Δείτε τη λίστα με τις αρχικές εταιρείες ΕΔΩ.

Με πληροφορίες της WahingtonPost/Fοrbes/CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM