Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Armenian Unified Infocentre (ΕΡΑ)
0

Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι «σφοδρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γύρω από τη Σούσα, μια πόλη-κλειδί που ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών την 27η Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν σημαντικό μέρος εδαφών στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πλησιάζουν εδώ και ημέρες τη Σούσα και έναν δρόμο ζωτικής σημασίας που ενώνει την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, η Σουσάν Στεπανιάν, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες μάχες» που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στα περίχωρα της Σούσας, προσθέτοντας πως απετράπησαν επιθέσεις των αζέρικων δυνάμεων.

Βομβαρδισμοί έχουν επίσης πλήξει την πόλη, σύμφωνα με το Γερεβάν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, που είναι, σύμφωνα με το ίδιο, «απολύτως ψευδής».

Από τις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, τις χειρότερες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι, όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επικοινωνεί τις στρατιωτικές απώλειές του. Τρεις απόπειρες για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας δεν ευοδώθηκαν.

Μακρόν και Πούτιν επιμένουν στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι συγκρούσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέμειναν μία ακόμη φορά σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας «συνομίλησαν εκτενώς για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση», διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας πως ο βασικός στόχος είναι «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την εμπλοκή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη σύρραξη. Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι νέες «σφοδρές μάχες» εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM