Ένοπλοι εκτέλεσαν δεκάδες ανθρώπους και πυρπόλησαν περισσότερα από 20 σπίτια, στη δυτική Αιθιοπία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις τοπικές αρχές.

 

Η επιδρομή αυτή έγινε την Κυριακή από μια ένοπλη οργάνωση που αποκαλείται OLF Shane, στη Ζώνη του Δυτικού Ουολέγκα, της περιοχής Ορομίγια, ανέφερε ο τοπικός διοικητής Ελίας Ουμέτα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Θάψαμε 32 (θύματα) σήμερα. Περίπου 700-750 άνθρωποι εκτοπίστηκαν», πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε «τουλάχιστον 54». 

 

Η OLF Shane αποσχίσθηκε από το Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Ορόμο (OLF), ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα το οποίο ήταν για χρόνια εξόριστο αλλά επιτράπηκε να επιστρέψει στην Αιθιοπία όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Άμπι Άχμεντ, το 2018. Έκτοτε σημειώνονται σποραδικά επεισόδια.

 

Η OLF Shane λέει ότι μάχεται για τα δικαιώματα των Ορόμο, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Αιθιοπίας. Προς το παρόν, είναι άγνωστα τα κίνητρα της χθεσινής επίθεσης, είπε ο Ουμέτα. «Τους εκτέλεσαν, αφού προηγουμένως οι ένοπλοι τους είπαν θέλουν να μιλήσουν μαζί τους», εξήγησε.

 

Στο περιστατικό, σύμφωνα με την Αιθιοπική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EHRC), ενεπλάκησαν περίπου 60 επιτιθέμενοι ενώ τα θύματα εκτελέστηκαν σε σχολείο. «Τα επίσημα στατιστικά κάνουν λόγο για 32 νεκρούς, ωστόσο, προκαταρκτικά στοιχεία που έχει η EHRC στην κατοχή της δείχνουν πως ο απολογισμός αυτός είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί». 

 

Σύμφωνα με άτομο που επέζησε της σφαγής, το οποίο μίλησε διατηρώντας την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας, το περιστατικό ξέσπασε αφότου δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή, αναχώρησαν ανεξήγητα, επιτρέποντας στους μαχητές να επιτεθούν στους πολίτες. «Έχω μετρήσει περισσότερα από 50 πτώματα και ξέρω ότι υπήρχαν άλλοι που χτυπήθηκαν από σφαίρες». 

 

Η EHRC κάλεσε τις αρχές να ερευνήσουν γιατί ο στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr