Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ- Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πανδημία

Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ- Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πανδημία Facebook Twitter
EPA
0

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις προκλήσεις της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ενώ συμφώνησαν σε ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προκλήσεις και τη ρητορική.

«Προσφέραμε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι απαράδεκτες. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό τον θέμα τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές ελέγχου και ιχνηλάτησης, όπως και στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Για τα εμβόλια, συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες- μέλη της ΕΕ. «Είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνοχή και αλληλεγγύη», δήλωσε ο Σασρλ Μισέλ.

«Η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι γίνονται συνομιλίες με τέσσερις εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων για τον κορωνοϊό, ενώ έχουν ήδη γίνει συμφωνίες με άλλες τρεις.

Ακόμη, συμφώνησαν πως τα τεστ και η ιχνηλάτηση είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και για να τεθεί υπό καλύτερο έλεγχο η κατάσταση. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση για την κοινή αναγνώριση, ανάπτυξη και χρήση των rapid tests.

«Αυτό θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ελεύθερη μετακίνηση και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, κάτι που πρέπει απολύτως να διατηρήσουμε», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά στη ιχνηλάτηση, οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών, θέμα που έβαλε στο τραπέζι η Κομισιόν, όπως και για μία κοινή φόρμα Passenger Locator Form, για τους επιβάτες πτήσεων, κάτι που επίσης θα διευκόλυνε την ιχνηλάτηση. Οι ηγέτες επίσης συζήτησαν τη δυνατότητα εναρμονισμού της διάρκειας της καραντίνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM