Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι στέκονται ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

 

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες», αναφέρει η ανακοίνωση. 

«Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού», συνεχίζει. «Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό», καταλήγει χαρακτηριστικά. 

 

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000 - 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή. «Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Μακρόν, μετά τις επιθέσεις

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια, Μπραχίμ Αουισαουί, πριν από περίπου έναν μήνα είχε φτάσει στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, σε ένα από είκοσι, συνολικά πλοιάρια, που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες από την Τυνησία. Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο Raphsody, και στη συνέχεια περασε από την πόλη του Μπάρι.

 

Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουισαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία. Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP