Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τους ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων για μερικό lockdown στη χώρα, αρχής γενομένης από τις 2 Νοεμβρίου. 

 

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τον Νοέμβριο θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, καζίνο, οίκοι ανοχής, κολυμβητήρια, γυμναστήρια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο χρονικός ορίζοντας και τα νέα μέτρα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στα καταστήματα να μείνουν ανοικτά, με όριο έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας. 

 

Οι επιτρεπόμενες επαφές για τους πολίτες θα περιοριστούν στα μέλη το πολύ δύο οικογενειών και το ανώτατο όριο για οποιαδήποτε συνάθροιση μειώνεται στα 10 άτομα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian. 

 

Το Βερολίνο αναμένεται να ζητήσει από τους Γερμανούς να αποφύγουν οποιοδήποτε μη αναγκαίο ταξίδι καθώς και τις μετακινήσεις για επισκέψεις σε συγγενείς. 

 

Τα νέα αυστηρά μέτρα λαμβάνονται σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εκθετική αύξηση νέων μολύνσεων και θα επανεξεταστούν σε δύο εβδομάδες. Σε μία δραματική επίκλησή της προς τους ηγέτες των κρατιδίων, η Μέρκελ υπογράμμισε πως «κάθε ημέρα μετρά». 

 

Η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ξενώνες επιτρέπεται μόνο για «αναγκαίους λόγους», αλλά όχι σε τουρίστες. Επιπλέον, επισημαίνεται η αναγκαιότητα της προστασίας ειδικά των αρρώστων, μη αυτοεξυπηρετουμένων ανθρώπων και ηλικιωμένων. Προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κοινωνική απομόνωση τους, όπως στο πρώτο lockdown την άνοιξη, αποφασίστηκε ότι «τώρα θα χρησιμοποιούνται γρήγορα και με προτεραιότητα» σε νοσοκομεία, νοσηλευτήρια, γηροκομεία τα «διαθέσιμα» τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.


Οι αγώνες στον επαγγελματικό αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, θα διεξάγονται ξανά χωρίς θεατές, ενώ απαγορεύονται οι δραστηριότητες των ερασιτεχνικών σωματείων. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στη γαστρονομία (μπαρ, δισκοθήκες, ταβέρνες, ρεστοράν), αλλά θα επιτρέπεται η πώληση φαγητού σε πακέτο για την κατανάλωση στο σπίτι. Αντίστροφα, ανοιχτές θα παραμείνουν οι καντίνες στις επιχειρήσεις και αλλού. Επίσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης.

 

Με πληροφορίες από Reuters, DPA, Guardian και Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr