Την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

Μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα, μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 κρατών-μελών, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση». «Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» τόνισε. 

 

Σύμφωνα με την Φον Ντερ Λάιεν, η κατάσταση είναι ανησυχητική στα περισσότερα κράτη μέλη και τα κρούσματα αναμένεται αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. 

 

Η Κομισιόν θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να υλοποιήσει κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία.

 

«Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη μέλη. Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης με τον ευρωπαϊκό συντονιστικό τόπο».

 

Όπως ανακοίνωσε, η εξαίρεση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ παρατείνεται για άλλους έξι μήνες ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας για ένα κοινό, ευρωπαϊκό σύστημα που θα διευκολύνει τα αεροπορικά ταξίδια με τις εξής παραμέτρους: 

-κοινό πρωτόκολλο (PLF) για τη διεξαγωγή τεστ που θα ξεκινά από τα αεροπορικά ταξίδια

-κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους κανόνες καραντίνας

-κοινή καθοδήγηση για τους ταξιδιώτες για μια κοινή ψηφιακή βάση δεδομένων

 

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από την ατομική μας ευθύνη και τη συνεργασία το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια θα περάσουμε από πολλά στάδια πριν δούμε φως στην άκρη του τούνελ» πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως δεν είναι γνωστό αν το δεύτερο κύμα θα είναι το τελευταίο. 

 

Ο ειδικός σύμβουλος της προέδρου, Δρ. Πέτερ Πιότ, καθηγητής μικροβιολογίας που ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν τον ιό Εμπολα, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί αν δεεν ληφθούν αυστηρά μέτρα. «Κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει στην ΕΕ.

 

Αναλυτικά η Κομισιόν προτείνει ανάληψη μέτρων σε οκτώ πεδία:

 

-Διασφάλιση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, καλώντας τα κράτη-μέλη να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Κομισιόν.


-Δημιουργία αποτελεσματικότερων και ταχύτερων τεστ εκδίδοντας σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές δοκιμών COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταχέων δοκιμών αντιγόνου. Η Επιτροπή επενδύει 100 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά rapid tests και την άμεση διάθεσή τους στα κράτη, βάσει μιας καθορισμένης στρατηγικής κατανομής. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια κοινή προμήθεια για τη διάθεση rapid tests.

 

-Χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών
Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη-μέλη για την ανάπτυξη εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης και τη σύνδεσή τους με τη European Federation Gateway Service. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και συμβατές εφαρμογές για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο.

 

-Αποτελεσματικό εμβολιασμό
Συμπεράσματα από την πρώτη επισκόπηση των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού θα υπάρξουν τον Νοέμβριο. Δημιουργία πλατφόρμας στο πλαίσιο της στρατηγικής για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

 

-Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες
Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες προσαρμοσμένες στην τρέχουσα κατάσταση.

 

-Εξασφάλιση βασικών προμηθειών

Αναστολή δασμών και ΦΠΑ επί των εισαγόμενων ιατρικών προμηθειών έως το τέλος του Απριλίου του 2021.

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει ταχύτατα την πρόταση για εξαιρέσεις για τα κιτ των τεστ και τα εμβόλια.

 

-Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών

Πλήρη εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2020 από τα κράτη-μέλη και περαιτέρω βήματα προς μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το ECDC και τα κράτη-μέλη για μια κοινή προσέγγιση καραντίνας και μία κοινή ψηφιακή φόρμα PLF τον Δεκέμβριο του 2020 και μια εφαρμογή κινητών για το Re-open της ΕΕ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες.

 

-Επέκταση των πράσινων γεφυρών
Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι πάνω από το 90% των σημείων διέλευσης των συνόρων θα είναι μόνιμα ανοιχτό για με χρόνο διέλευσης κάτω των 15 λεπτών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr