ΕΕ: Βραβείο Ζαχάροφ στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» της Λευκορωσίας - «Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας»

ΕΕ: Βραβείο Ζαχάροφ στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» της Λευκορωσίας - «Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας» Facebook Twitter
EPA
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε σήμερα με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τη «δημοκρατική αντιπολίτευση» στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, της οποίας ηγείται η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Έχουν με το μέρος τους κάτι που η βάναυση δύναμη δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει: την αλήθεια. Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας. Είμαστε στο πλευρό σας», έγραψε ο Σασόλι στο Twitter.


Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο Ζαχάροφ υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την πολιτική ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας έχει καταγγείλει νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου κατά τις οποίες επανεξελέγη στην ηγεσία της χώρας ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο είναι πρόεδρος της χώρας από 1994. Αμέσως μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές ξέσπασε κύμα διαμαρτυριών στη χώρα, ενώ η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, διέφυγε στη γειτονική Λιθουανία. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ενώ τα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν απαχθεί ή συλληφθεί. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα. 

«Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη 'ορκωμοσία' της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα», είχε τονίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του τον προηγούμενο μήνα

«Είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας», είχε δηλώσει ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ορκωμοσία του Λουκασένκο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM