«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα Facebook Twitter
0

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία της Δημοκρατίας, στο Παρίσι για να τιμήσουν την μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής και γεννημένο στη Μόσχα.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης» και «Είμαι καθηγητής» τίμησαν την μνήμη του 47χρονου Γάλλου καθηγητή, ο οποίος δολοφονήθηκε, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους στην Λιόν, την Τουλούζη, το Στρασβούργο, την Ναντ, την Μασσαλία, την Λιλ και το Μπορντό.

Ο δράστης, Αμπντουλάχ Α., έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι η οικογένεια του δράστη είχε φθάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο. Σήμερα τέθηκε υπό κράτηση και ένα 11ο άτομο σε σχέση με την δολοφονία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.

«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα Facebook Twitter
«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα Facebook Twitter
«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα Facebook Twitter
«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα Facebook Twitter
«Je suis Samuel»: Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή - Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα Facebook Twitter

Στις αρχές του μήνα ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα. Ο Πατί ήταν στόχος μιας οργισμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση μνήμης στο κεντρικό Παρίσι, ενώ μια εθνική τελετή μνήμης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό δημοσίευσε φωτογραφίες από την μεγάλη συγκέντρωση στον λογαριασμό της στο Facebook, γράφοντας: «Για τον Σαμιέλ Πατί».

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική για την καλύτερη προστασία των καθηγητών από απειλές «Θέλω να γνωρίζουν οι καθηγητές ότι μετά αυτήν την ποταπή ενέργεια, όλη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό τους. Η τραγωδία αυτή επηρεάζει τον καθένα μας γιατί, μέσα από αυτόν τον καθηγητή, δέχτηκε επίθεση η Δημοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche ο Καστέξ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στην χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων καθώς ο δράστης της δολοφονίας φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής. «Υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM