ΠΟΥ: Στο 60% η κόπωση με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη- Αλλάξτε στρατηγική

ΠΟΥ: Στο 60% η κόπωση με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη- Αλλάξτε στρατηγική Facebook Twitter
EPA
0

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να κινηθούν «πέρα από τη βιοϊατρική επιστήμη», για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς αυξάνεται η κόπωση από την πανδημία, αλλά και οι νέες μολύνσεις.

Ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη είπε πως- αν και αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα- έρευνα έδειξε ότι ξεπερνά ακόμη και το 60% η κόπωση από τους μήνες αβεβαιότητας και αναστάτωσης λόγω πανδημίας.

Η ιατρική επιστήμη από μόνη της δεν αρκεί για να ξεπεραστεί η κρίση, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν τους πολίτες και να αναπτύξουν πολιτικές που βασίζονται στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών και συμπεριφορών των ανθρώπων, υπογράμμισε.

«Ο κορωνοϊός μας ωθεί να κινηθούμε πέρα από την βιοϊατρική επιστήμη για την αντίδρασή μας», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η εμπλοκή των πολιτών στην υιοθέτηση νέων στρατηγικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, στην ΕΕ και τη Βρετανία έχουν καταγραφεί 3,6 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές χώρες βλέπουν έξαρση των κρουσμάτων. Η Ισπανία είχε 319 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Αυτή η χώρα, μαζί με τη Γαλλία (247 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), η Τσεχία (311), η Ολλανδία (243), το Βέλγιο (220) και η Βρετανία (163) είναι ανάμεσα σε εκείνες που προχωρούν στην υιοθέτηση νέων μέτρων.

Η κόπωση είναι φυσιολογική, σχολίασε ο Χανς Κλούγκε. «Οι πολίτες έκαναν τεράστιες θυσίες για τον περιορισμό του κορωνοϊού, με ένα άνευ προηγουμένου κόστος που μας έχει εξαντλήσει όλους. Σε αυτή την παρατεταμένη έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας τέτοια επίπεδα κόπωσης είναι αναμενόμενα», συμπλήρωσε.

Εξαιτίας αυτής της κόπωσης, πολλοί πλέον είναι απαθείς, επεσήμανε και τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί μια πρόκληση που συνεχώς αλλάζει, πρέπει να δοθεί νέα πνοή στις στρατηγικές που ακολουθούνται.

Ο Κλούγκε κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πιάσουν τον παλμό των κοινοτήτων» και να βασίσουν τη στρατηγική τους στις αποδείξεις που υπάρχουν για τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η γερμανική κυβέρνηση έχει συμβουλευτεί φιλοσόφους, ιστορικούς, θεολόγους και κοινωνιολόγους για θεμελιώδη ζητήματα, όπως να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία υπάρχει στήριξη από τον κόσμο και εκείνα που εφαρμόζονται υποχρεωτικά.

«Για να είναι πλήρως επιτυχημένες οι στρατηγικές πρέπει να είναι ιδιοκτησία των πολιτών», τόνισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ. Ως παράδειγμα έφερε πόλη της Δανίας, που κάλεσε τους φοιτητές να συνεργαστούν με τις αρχές για τους κανονισμούς, όπως και το γεγονός ότι οι νηπιαγωγοί στη Νορβηγία ήταν εκείνοι που καθόρισαν τους όρους με τους οποίους θα υποδεχθούν ξανά μαθητές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM