Σαρλ Μισέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την Τουρκία -Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ

Σαρλ Μισέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την Τουρκία -Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ Facebook Twitter
EPA
0

«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της ΕΕ και των μελών της». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ για την Τουρκία, στην πρόσκληση προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ειδική Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Το δείπνο των ηγετών θα είναι «εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των μελών της ΕΕ. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν η Τουρκία εμπλακεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της ΕΕ και των μελών της», επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί κυρίως στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και «την ικανότητά μας να διαμορφώσουμε το δικό μας πεπρωμένο», γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους ηγέτες.

Την Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση, θα συζητηθούν οι σχέσης της ΕΕ με την Κίνα. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε πιο ισορροπημένες και αμοιβαίες οικονομικές σχέσης, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ. Στο τέλος αυτής της συνεδρίασης, θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM