Τριντό: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού χτυπά τον Καναδά - Η μάχη της γενιάς μας

Τριντό: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού χτυπά τον Καναδά - Η μάχη της γενιάς μας Facebook Twitter
0

Σε έναν συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού πλήττει ήδη μεγάλες περιοχές και η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του πρώτου lockdown. 

Μιλώντας εναλλάξ στα αγγλικά και στα γαλλικά, ο Τριντό τόνισε πως σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες επαρχίες «δεν ξεκινά απλώς το δεύτερο κύμα αλλά είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Στις 13 Μαρτίου που πήγαμε σε lockdown, είχαμε 47 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο χθες, είχαμε πάνω από 1.000», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός. 

Από την αρχή της πανδημίας, ο Καναδάς μετρά ήδη σχεδόν 150.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 9.294 θανάτους. «Απευθύνομαι σε εσάς σήμερα, γιατί ο Καναδάς βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Τους τελευταίους έξι μήνες, η μάχη με τον κορωνοϊό ήταν δύσκολη για όλους τους Καναδούς. Για πολλούς ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Σε συλλογικό επίπεδο, είναι η μάχη της γενιάς μας. Την άνοιξη, όλοι συνεργαστήκαμε για να επιπεδώσουμε την καμπύλη, και οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν, αλλά τώρα ο κορωνοϊός επιστρέφει με ορμή σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 

»Είμαστε στο χείλος μιας «ύφεσης» που μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτή της άνοιξης. Το ξέρω ότι αυτά δεν είναι τα νέα που θέλαμε να ακούσουμε. Και δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε τα σημερινά νούμερα, ούτε τα αυριανά. Αυτά έχουν ήδη «αποφασιστεί» από όσα κάναμε ή δεν κάναμε πριν από δύο εβδομάδες. 

»Αλλά αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, είναι το πού θα βρισκόμαστε τον Οκτώβριο και τον ερχόμενο χειμώνα. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συγκεντρωθούμε για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μια ευκαιρία για τα Χριστούγεννα. Μαζί, έχουμε την δύναμη να ελέγξουμε το δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού. Ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί το κάναμε άλλη μία φορά στο παρελθόν. Την άνοιξη, όλοι κάναμε αυτό που έπρεπε, μένοντας σπίτι. 

»Οι άνθρωποι φορούν μάσκες. Αυτό είναι κρίσιμο. Συνεχίστε το. [...] Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, ούτε στις περιοχές με λίγα περιστατικά. [...] Το να προστατεύσουμε την υγεία σας, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την οικονομία. Αυτό έχει προτεραιότητα.

»Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και το μέλλον εξαρτάται από εμάς. Θα περάσουν πολλές ημέρες μέχρι να φτάσουμε στην απέναντι όχθη, αλλά υπάρχουν και πολλοί από μας που θα μας πάνε ως εκεί, αρκεί ο καθένας να θυμάται να κάνει αυτό που του αναλογεί». 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ