Τριντό: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού χτυπά τον Καναδά - Η μάχη της γενιάς μας

Τριντό: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού χτυπά τον Καναδά - Η μάχη της γενιάς μας Facebook Twitter
0

Σε έναν συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού πλήττει ήδη μεγάλες περιοχές και η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του πρώτου lockdown. 

Μιλώντας εναλλάξ στα αγγλικά και στα γαλλικά, ο Τριντό τόνισε πως σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες επαρχίες «δεν ξεκινά απλώς το δεύτερο κύμα αλλά είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Στις 13 Μαρτίου που πήγαμε σε lockdown, είχαμε 47 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο χθες, είχαμε πάνω από 1.000», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός. 

Από την αρχή της πανδημίας, ο Καναδάς μετρά ήδη σχεδόν 150.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 9.294 θανάτους. «Απευθύνομαι σε εσάς σήμερα, γιατί ο Καναδάς βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Τους τελευταίους έξι μήνες, η μάχη με τον κορωνοϊό ήταν δύσκολη για όλους τους Καναδούς. Για πολλούς ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Σε συλλογικό επίπεδο, είναι η μάχη της γενιάς μας. Την άνοιξη, όλοι συνεργαστήκαμε για να επιπεδώσουμε την καμπύλη, και οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν, αλλά τώρα ο κορωνοϊός επιστρέφει με ορμή σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 

»Είμαστε στο χείλος μιας «ύφεσης» που μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτή της άνοιξης. Το ξέρω ότι αυτά δεν είναι τα νέα που θέλαμε να ακούσουμε. Και δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε τα σημερινά νούμερα, ούτε τα αυριανά. Αυτά έχουν ήδη «αποφασιστεί» από όσα κάναμε ή δεν κάναμε πριν από δύο εβδομάδες. 

»Αλλά αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, είναι το πού θα βρισκόμαστε τον Οκτώβριο και τον ερχόμενο χειμώνα. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συγκεντρωθούμε για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μια ευκαιρία για τα Χριστούγεννα. Μαζί, έχουμε την δύναμη να ελέγξουμε το δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού. Ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί το κάναμε άλλη μία φορά στο παρελθόν. Την άνοιξη, όλοι κάναμε αυτό που έπρεπε, μένοντας σπίτι. 

»Οι άνθρωποι φορούν μάσκες. Αυτό είναι κρίσιμο. Συνεχίστε το. [...] Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, ούτε στις περιοχές με λίγα περιστατικά. [...] Το να προστατεύσουμε την υγεία σας, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την οικονομία. Αυτό έχει προτεραιότητα.

»Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και το μέλλον εξαρτάται από εμάς. Θα περάσουν πολλές ημέρες μέχρι να φτάσουμε στην απέναντι όχθη, αλλά υπάρχουν και πολλοί από μας που θα μας πάνε ως εκεί, αρκεί ο καθένας να θυμάται να κάνει αυτό που του αναλογεί». 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM