Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί σε μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας αν χάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Θα δούμε τι θα συμβεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν δεσμεύεται για μια ειρηνική μεταβίβαση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ φάνηκε να δικαιολογεί αυτή την απροθυμία του να δεσμευτεί για αυτό επικαλούμενος την ανησυχία του για την ψηφοφορία, επαναλαμβάνοντας τις αμφιβολίες του για την επιστολική ψήφο.

«Ξέρετε ότι έχω παραπονεθεί πολύ ισχυρά για τις ψηφοφορίες και οι ψηφοφορίες είναι μια καταστροφή», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος πιθανότατα στην επιστολική ψήφο, όταν ρεπόρτερ τον ρώτησε αν δεσμεύεται για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση «νίκης, ήττας ή ισοπαλίας» στις εκλογές.

«Αν ξεφορτωθείτε τις ψηφοφορίες θα έχετε μια πολύ ειρηνική... δεν θα υπάρχει μεταβίβαση, αλλά συνέχεια. Οι ψηφοφορίες είναι εκτός ελέγχου, το ξέρετε και καλύτερα από όλους το ξέρουν οι Δημοκρατικοί», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν- όπως αναμενόταν αντιδράσεις- ακόμη και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Ο Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει κοντραριστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο παρελθόν, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν.

«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι θεμελιώδης στη δημοκρατία. Χωρίς αυτό, είναι Λευκορωσία», έγραψε στο Twitter. «Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο πρόεδρος μπορεί να μην σεβαστεί αυτή τη συνταγματική εγγύηση είναι τόσο αδιανόητη όσο και απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε παράλογες τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε ότι η ομάδα του είναι προετοιμασμένη για τις όποιες «κατεργαριές» του προέδρου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απόλυτα ικανή να συνοδεύσει τους καταπατητές εκτός του Λευκού Οίκου», ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του εκτίμησε επίσης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θέλοντας να δικαιολογήσει τη σπουδή του να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Πιστεύω ότι αυτές (οι εκλογές) θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε 9 δικαστές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να γίνει πριν από τις εκλογές γιατί πιστεύω ότι αυτή η απάτη που στήνουν οι Δημοκρατικοί θα βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στην απάτη.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ