Συμφωνία Μπαχρέιν & Ισραήλ για εξομάλυνση σχέσεων- Τραμπ: Ιστορική ημέρα

Συμφωνία Μπαχρέιν & Ισραήλ για εξομάλυνση σχέσεων- Τραμπ: Ιστορική ημέρα Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία Μπαχρέιν- Ισραήλ (Πηγή φωτό EPA)
0

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, κίνηση που απειλεί με περαιτέρω απομόνωση τους Παλαιστίνιους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία με ανάρτηση στο Twitter, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ίσα Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στο Οβάλ γραφείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες αυτό το μονοπάτι. «Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ.

Πριν από ένα μήνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Η συμφωνία, που έκλεισε με μεσολάβηση των ΗΠΑ, θα υπογραφεί σε τελετή στον Λευκό Οίκο, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, θα δώσει το παρών στην τελετή, για να υπογράψει μια «ιστορική διακήρυξη ειρήνης» με τον Νετανιάχου, ανέφερε η σημερινή ανακοίνωση.

Η απόφαση του Μπαχρέιν «σηματοδοτεί μια νέα εποχή ειρήνης», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Για πολλά χρόνια επενδύαμε στην ειρήνη και τώρα η ειρήνη θα επενδύσει σε εμάς. Θα φέρει πραγματικά μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία του Ισραήλ και αυτό είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Όμως, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι οι κινήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν θα αποδυναμώσουν την παναραβική στάση που ζητά από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ως αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Αραβικές χώρες.

Η παλαιστινιακή ηγεσία σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τη νέα συμφωνία, κάνοντας λόγο για προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα. «Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει αυτό το βήμα του Μπαχρέιν και το καλεί να κάνει πίσω, εξαιτίας της μεγάλης ζημιάς που προκαλεί στα απαράγραπτα δικαιώματα των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM