Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός, John Hume

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός, John Hume Facebook Twitter
Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός, John Hume
0

Ο Νομπελίστας πρώην ηγέτης του SDLP, John Hume, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο γηροκομείο Owen Mor στο Λονδίνο.

Ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία για περισσότερο από 30 χρόνια, ο John Hume βοήθησε στη δημιουργία του κλίματος που έθεσε τέλος στην εποχή των αιματηρών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο πρώην δάσκαλος έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων το 1968. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP) το 1970.

Ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 1979, μια θέση από την οποία παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2001.

Ο Hume έπασχε από άνοια για πολλά χρόνια.

Σε δήλωσή της, η οικογένειά του ανέφερε πως «Ο John ήταν σύζυγος, πατέρας, παππούς- ένας υπέροχος παππούς - και αδελφός. Αγαπήθηκε πάρα πολύ και η απώλεια του προκάλεσε θλίψη σε όλη την οικογένεια του.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα βαθύτερα και θερμά μας ευχαριστήρια στο προσωπικό νοσηλευτικής φροντίδας του οίκου Owen Mor στο Ντέρι.

Η φροντίδα που έδειξαν στον John τους τελευταίους μήνες της ζωής του ήταν εξαιρετική. Ως οικογένεια, εμπνευστήκαμε χωρίς όρια από τον επαγγελματισμό, τη συμπόνια και την αγάπη που έχουν δείξει στον John και σε όλους εκείνους που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους.

Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τους δείξουμε ακριβώς την ευγνωμοσύνη μας για τη φροντίδα του John σε μια εποχή που εμείς δεν μπορούσαμε να του την παράσχουμε.».

Η οικογένεια ανέφερε ότι η κηδεία του Hume θα οργανωθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες λόγω του κορωνοϊού, με την παρουσία λίγων συγγενών.

Ο Hume ήταν από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας του Μπέλφαστ και του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του το 1998.

Η δουλειά του στην υπεράσπιση της δικαιοσύνης τον έφερε στην ηγεσία του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων στο Ντέρι τη δεκαετία του 1960, πριν ηγηθεί στο SDLP.

Ο Hume υποχώρησε από τη δημόσια ζωή στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Με πληροφορίες του BBC/journal.ie

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ