ΠΟΥ για πανδημία κορωνοϊού: «Κρίση που βλέπουμε μια φορά τα 100 χρόνια» -Θα διαρκέσει πολύ

ΠΟΥ για πανδημία κορωνοϊού: «Κρίση που βλέπουμε μια φορά τα 100 χρόνια» -Θα διαρκέσει πολύ Facebook Twitter
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια "πολύ μακρά" επιδημία - EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».

Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδρίαζε από χθες για τέταρτη φορά προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, «υπογράμμισε πως η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων» (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) «υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια» απέναντι στην πανδημία.

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει τουλάχιστον 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περισσότερους από 680.000 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές.

Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,«προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενήσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».

Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων.

Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας».

Η συνεδρίαση της επιτροπής, που διήρκησε έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορισμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος μέσω βιντεοσύνδεσης. Αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες.

«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν», πρόσθεσε. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος δήλωσε ένοχος για τη δημιουργία deepfake πορνογραφικού υλικού

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου εθνικού νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM