Ρεπουμπλικάνοι σε Τραμπ: Δεν μπορείς να καθυστερήσεις τις εκλογές του 2020

Ρεπουμπλικάνοι σε Τραμπ: Δεν μπορείς να καθυστερήσεις τις εκλογές του 2020 Facebook Twitter
Ρεπουμπλικάνοι σε Τραμπ: Δεν μπορείς να καθυστερήσεις τις εκλογές του 2020
0

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσουν οι προεδρικές εκλογές του 2020, λόγω ανησυχιών που επικαλείται για ενδεχόμενη απάτη στις επιστολικές ψήφους.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι αμφισβήτησαν ήδη την ιδέα του Αμερικανού Προέδρου.

Εξάλλου ο Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αναβάλει τις εκλογές. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Κάτι που απαιτεί ομοσπονδιακή αναθεώρηση του Συντάγματος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος ανέφερε μέσω Twitter ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου - και οι αυξημένοι ψήφοι μέσω αυτής της διαδικασίας λόγω του κορωνοϊού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απάτη και ανακριβή αποτελέσματα.

Πρότεινε δε, καθυστέρηση έως ότου οι άνθρωποι μπορούσαν να «ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».

Βέβαια, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς Τραμπ περί απάτης. Οι περισσότεροι αναλυτές δε, κάνουν λόγο για ύστατη προσπάθεια του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία καθώς βλέπει την υποψηφιότητά του να καταποντίζεται, μετά και το άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις υπέρ του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν.

Η παρέμβαση του Τραμπ ήρθε καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο (32,9%) μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η χειρότερη δηλαδή συρρίκνωση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.


Ο γερουσιαστής ΜακΚόνελ δήλωσε είπε ότι καμία προεδρική εκλογή των ΗΠΑ δεν είχε καθυστερήσει ποτέ στο παρελθόν.

«Ποτέ στην ιστορία των ομοσπονδιακών εκλογών δεν ματαιώσαμε εκλογές και θα πρέπει να προχωρήσουμε στις εκλογές μας», τόνισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, είπε ότι «η καθυστέρηση των εκλογών μάλλον δεν θα ήταν καλή ιδέα».

Η Ζόι Λόφγκριν, η Δημοκρατική βουλευτής που προεδρεύει στην Επιτροπή επίβλεψης της ασφάλειας των εκλογών, απέρριψε επίσης οποιαδήποτε αναβολή.

«Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα εξετάζαμε την πιθανότητα να το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε την ανάρμοστη και ανοργάνωτη απάντηση του προέδρου στην πανδημία του κορωνοϊού ή για να προσδώσουμε αξιοπιστία στα ψέματα και την παραπληροφόρηση που διαδίδει εκείνος σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να ρίξουν με ασφάλεια την ψήφο τους οι Αμερικανοί», τόνισε.

Ο Ντέιλ Χο, διευθυντής του προγράμματος για το δικαίωμα στην ψήφο της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), επισήμανε ότι ο Τραμπ δεν έχει το δικαίωμα να αναβάλει τις εκλογές.

«Εδώ είναι Αμερική. Είμαστε δημοκρατία, όχι δικτατορία. Το Σύνταγμα θέτει την ημερομηνία για τις εκλογές τον Νοέμβριο. Τίποτα από όσα λέει, κάνει ή αναρτά ο Τραμπ δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Τραμπ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το εάν ένας πρόεδρος μπορεί να καθυστερήσει τις εκλογές, είπε ότι δεν θα «εκδώσει νομική απόφαση εν βρασμώ».

Όταν πιέστηκε, όμως, είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα προβεί σε νομικές αποφάσεις» προσθέτοντας πως ««θέλουμε εκλογές για τις οποίες όλοι θα είναι σίγουροι».

Ο εκπρόσωπος της εκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Χόγκαν Γκίντλεϊ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μόλις «έθεσε ένα ερώτημα».

Ωστόσο, ο Άρι Φλέισερ, ο οποίος υπήρξε γραμματέας Τύπου υπό τον Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο Τραμπ πρέπει να διαγράψει το tweet του.

«Δεν είναι δεν είναι μία ιδέα, που κανείς, ειδικά δε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να αφήνει να αιωρείται. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ μην προσποιείστε καν ότι θα ανακατευτείτε με κάτι τέτοιο. Είναι μια επιβλαβής ιδέα».

Με πληροφοριές του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ