Απεργία την Πρωτομαγιά

Πτώση στο χρηματιστήριο και αντιδράσεις μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών

Πτώση στο χρηματιστήριο και αντιδράσεις μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών Facebook Twitter
Πτώση στο χρηματιστήριο μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών (EPA/Αρχείο)
0

Αντιδράσεις, αλλά και πτώση στο χρηματιστήριο, προκάλεσε η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ σε αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.

Με καθολική επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 «θα είναι οι πιο ανακριβείς και ανέντιμες» στην ιστορία, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. «Θα είναι μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ. Καθυστέρηση των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει σωστά, με ασφάλεια;», συνέχισε στην ίδια ανάρτηση.

Αμέσως μετά το tweet του Τραμπ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, ο Nasdaq να υποχώρησε κατά 92,82 μονάδες ή -0,88%. Σημειώνεται ότι οι προεδρικές εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο με απόφαση του Κογκρέσου, με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος απλώς έθεσε ένα ερώτημα, ανέφερε εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, κάνοντας διευκρινίσεις για την επίμαχη ανάρτηση. «Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δια αλληλογραφίας», δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Όμως, ήδη είχαν προκληθεί αντιδράσεις. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», έγραψε ο Δημοκρατικός βουλευτής Νταν Κίλντι στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί.

Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε συρρίκνωση 32,9%, η μεγαλύτερη από το 1947 όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία.

Εξαιτίας του κορωνοϊού, πολλές Πολιτείες θέλουν να διευρύνουν το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα. Αρκετές επιτρέπουν ήδη την ψήφο διά αλληλογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά.

Όμως, το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά διαρκώς κατά της επιστολικής ψήφου, κάνοντας λόγο για μαζική νοθεία στις εκλογές. Στα τέλη Απριλίου, ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, είχε προβλέψει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές.

«Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (...) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ