Γερμανικά ΜΜΕ: Επιβεβαιώνουν γερμανική μεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά, διαψεύδουν τα περί κινδύνου πολέμου

Γερμανικά ΜΜΕ: Επιβεβαιώνουν γερμανική μεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά, διαψεύδουν τα περί κινδύνου πολέμου Facebook Twitter
DW
0

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι δεν υποβαθμίζουν την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν πως υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle που επικαλείται το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινό της δημοσίέυμα, η εφημερίδα Bild υποστήριζε ότι  με παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ αποσοβήθηκε  ελληνοτουρκική στρατιωτική συμπλοκή στο Αιγαίο.

Στο άρθρο με τίτλο «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» η Βild αναφέρει ότι η αποκλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, οφείλεται κυρίως στις χθεσινές, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε διαδοχικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

H γερμανική εφημερίδα περιγράφει με δραματικό τόνο όσα εκτυλίχθηκαν μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, οι εξελίξεις θύμιζαν τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, με πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύρραξη.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ