Πολωνία: Ο συντηρητικός, ομοφοβικός Ντούντα κέρδισε τις εκλογές και υπόσχεται «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες»

Πολωνία: Ο συντηρητικός, ομοφοβικός Ντούντα κέρδισε τις εκλογές και υπόσχεται «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες» Facebook Twitter
0

Ο συντηρητικός αρχηγός της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων, ο Ντούντα προηγείτο του φιλελεύθερου φιλοευρωπαίου Ραφάλ Τρσασκόφσκι με διαφορά εξασφαλισμένης νίκης: ο Ντούντα έχει ήδη συγκεντρώσει το 51,2% των ψήφων με το 99,7% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή (NEC).

Ο αντίπαλός του, Ραφάλ Τρσασκόφσκι, δήμαρχος της Βαρσοβίας που υποσχόταν μια διαφορετική Πολωνία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει το 48,8% και ήρθε δεύτερος. Ο επικεφαλής της NEC ανακοίνωσε πως τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ο Ντούντα προηγείται με σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους και η διαφορά δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί. 

Και οι δύο υποψήφιοι υποστήριζαν προεκλογικά πως οι εκλογές αυτές ήταν μία «μάχη για το μέλλον της χώρας», με τον Ντούντα να υπόσχεται για την επόμενη θητεία του «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες» - σε βάρος των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, εναντίον της οποίας καταφέρεται συχνά με ομοφοβική ρητορική κάνοντας λόγο για «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία». 

Η νίκη του, έστω και με απειροελάχιστη διαφορά, θα δώσει στο κυβερνών κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» (PiS) τον απαραίτητο έλεγχο για να προωθήσει την αμφιλεγόμενη ατζέντα του, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στη χώρα. Οι πρακτικές του άλλωστε τον έχουν ήδη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η δημόσια τηλεόραση που διοικείται από άτομα φίλα προσκείμενα στο PiS, προώθησε την καμπάνια του Ντούντα. Τα ΜΜΕ που έιναι πιστά στην κυβέρνηση επιτέθηκαν στον Τρσασκόφσκι παρουσιάζοντάς τον σαν «εξτρεμιστή» που υποστηρίζει ξένα συμφέροντα. Παράλληλα του άσκησαν κριτική για την υποστήριξή του στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, κατά την θητεία του στο δημαρχείο της Βαρσοβίας. 

Στον πρώτο γύρο, ο Ντούντα και Τρσασκόφσκι είχαν αναμετρηθεί με εννέα ακόμα υποψηφίους. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο, όταν ο Ντούντα ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις και αναμενόταν να κερδίσει εύκολα. Ωστόσο λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία κορωνοϊού, ο πρώτος γύρος διεξήχθη πριν δύο εβδομάδες. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM