Νέα Υόρκη: Η γενική εισαγγελέας προτείνει τη μείωση της εξουσίας του δημάρχου στους κόλπους της αστυνομίας

Νέα Υόρκη: Η γενική εισαγγελέας προτείνει τη μείωση της εξουσίας του δημάρχου στους κόλπους της αστυνομίας Facebook Twitter
Νέα Υόρκη: Η γενική εισαγγελέας προτείνει τη μείωση της εξουσίας του δημάρχου στην δύναμη της αστυνομίας (EPA/Αρχείο)
0

Τη μείωση της εξουσίας που έχει ο εκάστοτε δήμαρχος της Νέας Υόρκης πάνω στην αστυνομία, προτείνει σε έκθεσή της η γενική εισαγγελέας της πολιτείας.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς συνέστησε στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να παραιτηθεί από την αρμοδιότητα του αποκλειστικού ελέγχου της πρόσληψης του επιτρόπου της αστυνομίας, σε μια προκαταρκτική έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη σχετικά με την έρευνά της για την αστυνόμευση των πρόσφατων διαδηλώσεων.

Σύστησε δε, την δημιουργία επιτροπής με εκπροσώπους του δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, δημόσιου συνηγόρου και ελεγκτή, ο οποίος θα επιβλέπει την πρόσληψη και την προαγωγή ανώτερων αξιωματούχων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Η επιτροπή θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον προϋπολογισμό του τμήματος και την πειθαρχία των αξιωματικών.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια εντελώς νέα δομή λογοδοσίας για την αστυνομία της Νέας Υόρκης», δήλωσε η Τζέιμς στην έκθεσή της, η οποία συνέστησε επίσης να δοθεί περισσότερη εξουσία στο Συμβούλιο Ελέγχου Καταγγελιών Πολιτών, ένα πρακτορείο της πόλης που ελέγχει τα αστυνομικά παραπτώματα.

Το γραφείο του Δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο απέρριψε την ιδέα μιας νέας επιτροπής.

«Ενώ ευχαριστούμε τη Γενική Εισαγγελέα για την έρευνά της και ανυπομονούμε να εξετάσουμε πλήρως την έκθεση και να συνεργαστούμε για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης στην πόλη, δεν πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας επιτροπής για την επίβλεψη της αστυνομίας θα το καταφέρει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Φρέντι Γκόλντσταϊν.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους, η Τζέιμς είπε ότι δεν μπορούσε να επιβάλει τις συστάσεις της, αλλά πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές, ενάντια στην αστυνομική βία που έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους της πόλης για περισσότερο από ένα μήνα, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον δήμαρχο να εξετάσει το ενδεχόμενο να τις υιοθετήσει.

Δεκάδες άνθρωποι κατέθεσαν ενώπιον της Τζέιμς τον περασμένο μήνα ότι τραυματίστηκαν από την αστυνομία ενώ συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

«Είχαμε την ευθύνη να εξετάσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών» σχολίασε σχετικά η Τζέιμς.

Η έρευνά της ξεκίνησε τον Μάιο αφού ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι ανησυχεί για τις  «βίαιες συγκρούσεις» μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν καθημερινές συγκεντρώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Η Τζέιμς επισήμανε ωστόσο ότι θα κυκλοφορήσει μια τελική έκθεση με σειρά συστάσεων αλλά δεν προσδιόρισε το πότε θα γίνει αυτό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ