ΗΠΑ: Πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στην Deutsche Bank επειδή είχε πελάτη τον Τζέφρι Επστάιν

ΗΠΑ: Πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στην Deutsche Bank επειδή είχε πελάτη τον Τζέφρι Επστάιν Facebook Twitter
0

Η Deutsche Bank θα πληρώσει πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων που της επέβαλε ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης, επειδή επέτρεψε στον εκλιπόντα πολυεκατομμυριούχο χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν να κάνει πληρωμές σε Ρωσίδες μοντέλα και να κάνει αναλήψεις ύποπτων χρηματικών ποσών επί πέντε χρόνια ως πελάτης της γερμανικής τράπεζας.

Ο σημερινός διακανονισμός με το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης είναι ο πρώτος αυτού του είδους εις βάρος μιας τράπεζας που σχετίστηκε με τον Επστάιν. Ο χρηματιστής βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου είχε προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για μαστροπεία και κακοποίηση ανηλίκων.

Το πρόστιμο είναι ακόμη ένα άλλο πλήγμα για τη φήμη της Deutsche Bank καθώς διέρχεται μια σημαντική αναδιάρθρωση, μετά από πέντε χρόνια ζημιών συνολικού ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Επί χρόνια, η εγκληματική, καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Επστάιν ήταν ευρέως γνωστή, εντούτοις, μεγάλα ιδρύματα συνέχιζαν να συγχωρούν αυτό το ιστορικό και να δανείζουν την αξιοπιστία τους ή τις υπηρεσίες τους προς οικονομικό κέρδος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε ανακοίνωσή του.

Η Νέα Υόρκη διαπίστωσε «σημαντικές αποτυχίες συμμόρφωσης» στις συναλλαγές της Deutsche Bank με τον Επστάιν, τον οποίο η τράπεζα θεωρούσε «υψηλού κινδύνου». Γνώριζε επίσης το παρελθόν του Επστάιν για μαστροπεία και σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής ένοχης του για το αδίκημα της πορνείας το 2007, αλλά αγνόησε αυτές τις «προειδοποιητικές ενδείξεις» και διενήργησε εκατοντάδες συναλλαγές που «προφανώς αναμειγνύονται» με το παρελθόν του.

Στην ανακοίνωσή της, η πολιτεία της Νέας Υόρκης επέκρινε επίσης άλλες ξεχωριστές συναλλαγές από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία, η οποία εμπλέκεται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής.

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της Deutsche Bank από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η σχέση έληξε αφού αποκαλύφθηκαν περαιτέρω αρνητικά δημοσιεύματα για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει.

Οι συναλλαγές που διενήργησε η γερμανική τράπεζα περιελάμβαναν πληρωμές σε φερόμενους συνεργούς, δικηγόρους, θύματα, μοντέλα και γυναίκες από τη Ρωσία με επώνυμα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και «ύποπτες» αναλήψεις μετρητών κατά μέσο όρο 200.000 δολάρια ετησίως.

«Δεν θεωρείται ύποπτος»

Σύμφωνα με αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Deutsche Bank στάθμιζε τους κινδύνους να διατηρήσει τον Επστάιν ως πελάτη, αλλά τους παραμέρισε, δελεασμένη από τα εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα που μπορούσε να της αποφέρει.

Σύμφωνα με μια εντολή συγκατάθεσης, δύο εργαζόμενοι της Deutsche Bank επισκέφτηκαν τον χρηματιστή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2015 και ρώτησαν αναφορικά με νέες καταγγελίες για σεξ με ανήλικες κοπέλες. Αλλά, εμφανίστηκαν «ικανοποιημένοι» από την απάντηση του Επστάιν και δεν έκαναν τίποτα για να εξακριβώσουν τις καταγγελίες, ανέφερε η εντολή συγκατάθεσης.

Η τράπεζα επέλεξε επίσης το 2017 να μην ελέγξει πληρωμές σε ένα μοντέλο από τη Ρωσία και έναν Ρώσο διαφημιστή, «δεδομένου ότι αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι φυσιολογικός για αυτόν τον πελάτη και δεν θεωρείται ύποπτος». Η Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο Επστάιν είχε περισσότερους από 40 λογαριασμούς στην Deutsche Bank, μερικοί από τους οποίους αφορούσαν το «Καταπίστευμα Πεταλούδα» (Butterfly Trust), των οποίων οι δικαιούχοι περιλάμβαναν συνωμότες για υποθέσεις φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «περαιτέρω εγκληματική δραστηριότητα ή συγκάλυψη της και ίσως ακόμη και για να θέσουν σε κίνδυνο περισσότερες νέες γυναίκες», τόνισε το κείμενο του διακανονισμού του πολιτειακού υπουργείου Οικονομικών της Νέας Υόρκης.

Η αποδοχή του Επστάιν ως πελάτη «ήταν ένα κρίσιμο λάθος και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ στο προσωπικό σε υπόμνημά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM