Σε «αμφισβητούμενα νησιά» στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο BBC.

 

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Υπάρχουν βραχονησίδες και βράχια. Πρέπει να προσέχουμε σε αυτά τα θέματα. Πάνω σε ορισμένα από αυτά οι Έλληνες γείτονές μας πραγματοποιούν επισκέψεις σε υψηλότατο επίπεδο με υπερβολικές επιδείξεις και τελετές. Μην με ρωτάτε πώς αυτό επηρεάζει την κατάσταση».

 

«Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, πολιτικοί με κοινή λογική, κάποιοι ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στρατιωτικοί αναλύουν την κατάσταση πολύ καλά. Συμβουλεύω τους Έλληνες φίλους μας να ακούσουν τους δικούς τους πολίτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη που έδωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη.

 

Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα όπως κάναμε το 1976 για το Αιγαίο


Σημειώνεται ότι χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο και προκάλεσε εντύπωση πως έδωσε ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το σύμφωνο της Βέρνης.

 

«Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Ελλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ύπατο εκπρόσωπο ασφαλείας και εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Μπορέλ, δήλωσε πως «Αν η ΕΕ πάρει επιπρόσθετες αποφάσεις κατά της Τουρκίας τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε αντίποινα. Αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση».