Επίθεση σε όσους επικρίνουν την Τουρκία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σχετική κριτική ως «ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του και τόνισε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει» σε ζητήματα που αφορούν τους τόπους λατρείας στην Τουρκία.

 

«Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε με τους τόπους λατρείας άλλων χωρών, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους δικούς μας τόπους λατρείας», είπε ο Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια νέου τεμένους στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες και συναγωγές στη χώρα μας. Υποστηρίξαμε νέες εκκλησίες από τα ταμεία του κράτους», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:

 

«Το να επικρίνει κανείς μια τέτοια χώρα για τους τόπους λατρείας σημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι κατηγορίες που αφορούν την Αγία Σοφία είναι ευθεία επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 

Την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε μόλις για 15 λεπτά, με αντικείμενο το αν η Αγία Σοφία- που έχει χαρακτηριστεί μουσείο- θα λειτουργήσει ως τέμενος. Η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων, αν και το δικαστήριο έκρινε ότι η αλλαγή του μουσειακού χαρακτήρα μπορεί να γίνει με προεδρικό διάταγμα.

 

Την παραμονή της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έκανε την ηχηρότερη ίσως παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα, καλώντας την Άγκυρα να διατηρήσει τον μουσειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

 

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Παρέμβαση για το θέμα έκανε όμως και η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία η όποια απόφαση να είναι ισορροπημένη, λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς που έχει θεσπίσει η UNESCO για την Αγία Σοφία.