Ερντογάν για Αγία Σοφία: Ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα οι κατηγορίες εναντίον μας

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα οι κατηγορίες εναντίον μας Facebook Twitter
Πηγή φωτό Turkish Presidency
0

Επίθεση σε όσους επικρίνουν την Τουρκία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σχετική κριτική ως «ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του και τόνισε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει» σε ζητήματα που αφορούν τους τόπους λατρείας στην Τουρκία.

«Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε με τους τόπους λατρείας άλλων χωρών, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους δικούς μας τόπους λατρείας», είπε ο Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια νέου τεμένους στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες και συναγωγές στη χώρα μας. Υποστηρίξαμε νέες εκκλησίες από τα ταμεία του κράτους», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:

«Το να επικρίνει κανείς μια τέτοια χώρα για τους τόπους λατρείας σημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι κατηγορίες που αφορούν την Αγία Σοφία είναι ευθεία επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε μόλις για 15 λεπτά, με αντικείμενο το αν η Αγία Σοφία- που έχει χαρακτηριστεί μουσείο- θα λειτουργήσει ως τέμενος. Η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων, αν και το δικαστήριο έκρινε ότι η αλλαγή του μουσειακού χαρακτήρα μπορεί να γίνει με προεδρικό διάταγμα.

Την παραμονή της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έκανε την ηχηρότερη ίσως παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα, καλώντας την Άγκυρα να διατηρήσει τον μουσειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Παρέμβαση για το θέμα έκανε όμως και η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία η όποια απόφαση να είναι ισορροπημένη, λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς που έχει θεσπίσει η UNESCO για την Αγία Σοφία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM