Γαλλικό ΥΠΕΞ: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία Facebook Twitter
Γαλλικό ΥΠΕΞ: Να μείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία
0

Παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, για το θέμα της Αγίας Σοφίας, που ζητά να παραμείνει «ανοιχτή για όλους».

Λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος στην Αγία Σοφία.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε πως «με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού», χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Τούρκου προέδρου ως «επιθετική και απειλητική».

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα «έχει αντιδράσει με την ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO γιατί πρέπει να μείνει μουσείο η Αγιά Σοφία», αποκαλώντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγία Σοφία «σοφό».

«Η Τουρκία αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνεδρίαση που διήρκησε μόλις 17 λεπτά, το δικαστήριο ενημέρωσε πως θα ανακοινώσει την απόφασή για το εάν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο εντός 15 ημερών.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

IDF για Ράφα: «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε και να εξαλείφουμε κάθε απειλή κατά των Ισραηλινών πολιτών»

Διεθνή / IDF για Ράφα: «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε και να εξαλείφουμε κάθε απειλή κατά των Ισραηλινών πολιτών»

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι «4 όλμοι εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Ράφα προς το ισραηλινό έδαφος, μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ»
NEWSROOM
«Κλάδος ελαίας» από τον πρίγκιπα Χάρι στη βασιλική οικογένεια, χωρίς ανταπόκριση

Διεθνή / «Κλάδος ελαίας» από τον πρίγκιπα Χάρι στη βασιλική οικογένεια, χωρίς ανταπόκριση

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του πρίγκιπα Χάρι για τους Αγώνες Invictus Games - Θα συναντηθεί ο βασιλιάς Κάρολος με τον μικρότερο γιο του;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα Ορθόδοξη διακόνισσα στη σύγχρονη εποχή στην Ζιμπάμπουε

Διεθνή / Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει σελίδα - Η διακόνισσα Αγγελική, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιερό, σπουδάζει Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές και έχει στόχο μέσα από το έργο της να προστατεύσει τον πλανήτη
NEWSROOM