ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Bασιλιάς Βελγίου: Στο Κονγκό διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας- Εξέφρασε τη λύπη του

Bασιλιάς Βελγίου: Στο Κονγκό διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας- Εξέφρασε τη λύπη του Facebook Twitter
EPA
0

Ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, εξέφρασε για πρώτη φορά τη λύπη του για τα «τραύματα» που προκάλεσε η χώρα του, κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας», ανέφερε ο βασιλιάς Φίλιππος σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φελίξ Τσισεκέντι, με αφορμή την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας. 

Όταν το Κονγκό ήταν ιδιοκτησία του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, «διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη», παραδέχθηκε ο Φίλιππος. «Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις», σημείωσε ακόμη.

Παράλληλα, βασιλιάς Φίλιππος δεσμεύθηκε για την καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού. «Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα», συμπλήρωσε.

Με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, στο Βέλγιο αναζωπυρώθηκε ο δημόσιος διάλογος για τη βία κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο του εκλιπόντος βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, ο οποίος κατηγορείται από ακτιβιστές ότι σκότωσε εκατομμύρια Κονγκολέζους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ