Ο κορωνοϊός επιστρέφει στις ΗΠΑ - Ρεκόρ κρουσμάτων και δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα

Ο κορωνοϊός επιστρέφει στις ΗΠΑ - Ρεκόρ κρουσμάτων και δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο κορωνοϊός επιστρέφει στις ΗΠΑ σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που διαπιστώνουν αύξηση στους θανάτους αλλά και στα περιστατικά που νοσηλεύονται σε μία σειρά Πολιτειών.


Σύμφωνα με το Johns Hopkins ο αριθμός κρουσμάτων την Παρασκευή έφθασε τα 40.000, γεγονός που αποτελεί αριθμό - ρεκόρ. Πρόκειται για μία αναζωπύρωση που οδήγησε ορισμένους κυβερνήτες να οπισθοχωρήσουν ή τουλάχιστον να σταματήσουν την άρση των μέτρων στις Πολιτείες τους.

Ενώ η αύξηση πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζει, σε έναν βαθμό, τα εκτεταμένα τεστ οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο ιός επιστρέφει. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγουν την αύξηση στους θανάτους και στα περιστατικά που νοσηλεύονται σε πολλά μέρη της χώρας, ειδικά στον νότο και στη δύση. Η Αριζόνα, το Τέξας και η Φλόριντα είναι μεταξύ των πολιτειών που έχουν πληγεί σκληρά.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 24 Απριλίου όπου είχαν καταγραφεί 36.400 κρούσματα. Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σε περίπου 600 την ημέρα, σε σύγκριση με περίπου 2.200 στα μέσα Απριλίου. Μία μερίδα ειδικών αμφιβάλουν ότι οι θάνατοι θα επανέλθουν σε αυτά τα επίπεδα καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος στη θεραπεία και στην πρόληψη αλλά και επειδή μεγάλο μέρος των λοιμώξεων έχει σημειωθεί σε νεότερους ενήλικες οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τους ηλικιωμένους. 

Ο ιός ευθύνεται για 124.000 θανάτους στις ΗΠΑ και 2,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως τα κρούσματα είναι περισσότερα. Ειδικοί στον χώρο της υγείας ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν πραγματοποίησαν πολλά τεστ για τον κορωνοϊό, και πως η αναστολή της επανεκκίνησης σε ορισμένες Πολιτείες ενώ άλλες έχουν ήδη ανοίξει, δεν αρκεί για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

«Η αναστολή του ανοίγματος δεν αρκεί. Πρέπει να προσπαθήσουμε να "βάλουμε το άλογο πίσω στον αχυρώνα", όπως ήταν πριν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ashish Jha, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία «θα κατακλυστούν» σε Πολιτείες στον νότο και στη δύση όπου αυξάνονται οι λοιμώξεις, εάν οι κυβερνήτες δεν λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τη διάδοση και συμβούλευσε τους πολίτες να φορούν μάσκα υποστηρίζοντας ότι οι μάσκες βοηθούν στην αποτροπή της εξάπλωσης. 

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Πέμπτη ότι η καταγραφή περισσότερων κρουσμάτων οφείλεται στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ. «Αν δεν κάνατε τεστ, δεν θα είχατε περιστατικά», είπε σε ένα ταξίδι στο Ουισκόνσιν. Δημοσκόπηση των ABC και Ipsos την Παρασκευή έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα «ανοίγει» πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς εμβόλιο και χωρίς θεραπεία.

Καθώς ο κορωνοϊός αναζωπυρώνεται οι κυβερνήτες Πολιτειών λαμβάνουν μέτρα στα οποία κάποτε είχαν αντισταθεί. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ανέφερε πως δεν θα δώσει εντολές για χρήση μάσκας και δεν θα καθυστερήσει το άνοιγμα της Πολιτείας. Και ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, ανέφερε πως το κλείσιμο της Πολιτείας, είναι η ύστατη λύση. 

Στο Άρκανσο ο κυβερνήτης Άσα Χάτσινσον παρότρυνε τους πολίτες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους αλλά δεν τις επιβάλει υποστηρίζοντας ότι θα ήταν δύσκολο να επιβληθεί σε μια αγροτική πολιτεία. Στην Αριζόνα, οι Αρχές «φρενάρουν» το άνοιγμα. 

Δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα, έχει ενδεχομένως προσβληθεί

 

Ένα ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του αμερικανικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, εκτιμά ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ. «Μεταξύ 5, 6, 7 ή 8% των Αμερικανών μολύνθηκε, εν γνώσει του ή όχι», ήτοι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ο δεκαπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί (2,4 εκατομμύρια), δήλωσε χθες ο Ρέντφιλντ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε ορολογικά τεστ που διεξήχθησαν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού και που επιτρέπουν να εξακριβωθεί εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου είχε έλθει σε επαφή παλαιότερα με τον ιό. Τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν επισήμως από τα CDC, όμως ανταποκρίνονται στην τάξη μεγέθους που έχει παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες ή περιοχές, όπου διεξήχθησαν ορολογικές μελέτες.

Πρόκειται για έναν εθνικό μέσο όρο. Σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές, το ποσοστό είναι αναμφίβολα μεγαλύτερο, όπως στη Νέα Υόρκη, όπου ο κυβερνήτης ανακοίνωσε πως το 20% και πλέον των κατοίκων της πόλης συνολικά νόσησε από τον ιό. Το ποσοστό 8% δείχνει, επομένως, ότι πάνω από 9 στους 10 Αμερικανούς μπορεί να μολυνθούν.

«Η πανδημία αυτή δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ. «Το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση», επισήμανε, την ώρα που αυξάνονται τα ποσοστά μόλυνσης σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, στο νότιο και το δυτικό, σε περιοχές, δηλαδή, που είχαν σχετικά λιγότερο πληγεί την άνοιξη, στις οποίες όμως η χρήση της μάσκας και άλλα περιοριστικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα.
 

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM