ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αρχιτέκτονες φτιάχνουν τσιμέντο από αλάτι

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αρχιτέκτονες φτιάχνουν τσιμέντο από αλάτι Facebook Twitter
0

Το γνωστό αρχιτεκτονικό ντουέτο, Kenichi Teramoto and Wael Al Awar, με έδρα το Ντουμπάι επιδιώκει να ξεφύγει από τις συμβατικές οικοδομικές πρακτικές με ένα εναλλακτικό είδος τσιμέντου που σχεδιάστηκε από ορυκτά αλατιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας απόβλητα.

Οι δύο αρχιτέκτονες του Ντουμπάι έχουν αναπτύξει ένα τσιμέντο εμπνευσμένο από τις επιφάνειες αλατιού των ΗΑΕ που βρίσκονται σε άλμη αφαλάτωσης. Το Ντουμπάι φέρεται να έχει γίνει ένας πυρήνας αρχιτεκτονικής καινοτομίας.

Οι Wael Al Awar και Kenichi Teramoto, συνδύασαν την επιστημονική τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιαπωνίας για να δημιουργήσουν ένα τσιμέντο κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας άλμη που παράγεται από τα εργοστάσια αφαλάτωσης, τα οποία αφαιρούν το αλάτι από το θαλασσινό νερό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αρχιτέκτονες φτιάχνουν τσιμέντο από αλάτι Facebook Twitter


Εμπνεύστηκαν από τα ορυκτά sabkha, μεγάλες επιφάνειες με αλάτι στην χώρα. «Είναι μια τεράστια περιοχή που συχνά παραβλέπεται», δήλωσε ο Al Awar στο CNN. Το sabkha έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχιτεκτονική αιώνες πριν. Τεράστια κομμάτια από αλάτι κόπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν τη Siwa, μια μεσαιωνική πόλη στην Αίγυπτο κοντά στα σύνορα της Λιβύης. 

Τα ΗΑΕ που έχουν έλλειψη σε γλυκό νερό έχουν παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφαλάτωσης στον κόσμο. Η εταιρεία παράγει περίπου το ένα πέμπτο της άλμης στον κόσμο ως υποπροϊόν - περίπου 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το 2019.

Ωστόσο, η ρίψη άλμης στη θάλασσα μπορεί να βλάψει τη θαλάσσια ζωή. Η άλμη περιέχει μέταλλα μαγνησίου. Ο Kemal Celik, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Αμπού Ντάμπι και μέλος μιας ομάδας στο εργαστήριο AMBER του πανεπιστημίου, εξήγαγε μια ένωση μαγνησίου από το υγρό και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει το τσιμέντο.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αρχιτέκτονες φτιάχνουν τσιμέντο από αλάτι Facebook Twitter


Ο καθηγητής εξήγησε ότι το τσιμέντο χωρίστηκαν σε τσιμεντομπλοκς τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε θάλαμο διοξειδίου του άνθρακα, μια καινοτομία που επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής. Το τσιμέντο υποβλήθηκε σε δοκιμή στα ΗΑΕ πριν αποσταλεί στην Ιαπωνία, όπου πέρασε περαιτέρω δοκιμές αντοχής και ακαμψίας.

Επιπλέον, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος για τον υπολογισμό του πόσο ασφαλή θα ήταν τα τσιμεντομπλοκς αν χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κτισμάτων, δήλωσε ο αρμόδιος από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.


Τα προκατασκευασμένα τσιμεντομπλοκς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός διώροφου κτηρίου «αύριο», δήλωσαν οι δύο σχεδιαστές αλλά ελπίζουν να αναπτύξουν το προϊόν περαιτέρω για χρήση σε πολυώροφα κτίρια.
Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το τσιμέντο με βάση το μαγνήσιο μπορεί να αποδώσει όσο το κανονικό το οποίο χρησιμοποιεί ανθρακικό ασβέστιο ως πρώτη ύλη και είναι το τσιμέντο που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην κατασκευή σκυροδέματος.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αρχιτέκτονες φτιάχνουν τσιμέντο από αλάτι Facebook Twitter


Ωστόσο, το εν λόγω τσιμέντο έχει τους περιορισμούς του. Ως προϊόν με βάση το αλάτι, ενδέχεται να διαβρώσει τον χάλυβα, αν και είναι δυνατή η ενίσχυση με άλλα υλικά. Ο καθηγητής John Provis, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι το τσιμέντο με βάση το αλάτι είναι "μια πολύ καλή ιδέα".

«Παίρνουν ένα τοπικό απόβλητο και κάνουν ωραία πράγματα μαζί του. Νομίζω ότι είναι μια πολύ ωραία συνεργασία».

Με πληροφορίες από CNN



Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM