Απεργία την Πρωτομαγιά

ΗΠΑ: Επεισοδιακή σύλληψη μαύρου - Η 90χρονη γιαγιά του μπαίνει μπροστά στα όπλα των αστυνομικών για να τον σώσει

ΗΠΑ: Επεισοδιακή σύλληψη μαύρου - Η 90χρονη γιαγιά του μπαίνει μπροστά στα όπλα των αστυνομικών για να τον σώσει Facebook Twitter
0

Ο αστυνομικός έλεγχος νεαρού μαύρου για παραβίαση του κώδικα κυκλοφορίας εξελίχθηκε επεισοδιακά, στο Μίντλαντ του Τέξας.

Στις 16 Μαΐου οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν για έλεγχο τον Τάι Άντερς (Tye Anders) επειδή προσπέρασε μια πινακίδα. Ο 21χρονος συνέχισε να οδηγεί για δύο τετράγωνα έως ότου σταμάτησε στο σπίτι της γιαγιάς του.

Βίντεο -από την κάμερα ασφαλείας σε περιπολικό και σε στολή αξιωματικού που έδωσε στη δημοσιότητα έξι ημέρες μετά η αστυνομία- καταγράφει την επεισοδιακή σύλληψη 21χρονου μπροστά από το σπίτι της οικογένειάς του, απ'όπου βγαίνει ακόμα και η 90χρονη γιαγιά του για να τον υπερασπιστεί.

Στο βίντεο της αστυνομίας, αλλά και σε ένα δεύτερο που έδωσε περαστικός στο δικηγόρο του 21χρονου, ο νεαρός ακούγεται να φωνάζει επανειλημμένα «Φοβάμαι» και «κατεβάστε τα όπλα σας» ενώ έχει ξαπλώσει μπρούμητα στο γρασίδι του σπιτιού του.

Κατά το συμβάν, περαστικοί φαίνονται να συγκεντρώνονται στο σημείο προσπαθώντας να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, ενώ κάποια στιγμή εμφανίζεται και η 90χρονη γιαγιά του νεαρού που επιχειρεί να τον υπερασπιστεί. Οι αστυνομικοί την πλησιάζουν και λίγες στιγμές μετά εκείνη φαίνεται να πέφτει. Σύμφωνα με την αστυνομία του Μίντλαντ, «έχασε την ισορροπία της και έπεσε», σύμφωνα με το δικηγόρο, «ωθήθηκε από τους υπερβολικά επιθετικούς αστυνομικούς».


Στο βίντεο από την αστυνομία εμφανίζονται τουλάχιστον πέντε περιπολικά και πέντε επιπλέον αστυνομικοί.

Στην ένορκη κατάθεση, ο αστυνομικός αναφέρει πως ζήτησε ενισχύσεις όταν ο Άντερς αρνήθηκε να βγει από το όχημά του και επιπλέον ενισχύσεις όταν μέλη της οικογένειάς του άρχισαν να βγαίνουν από το σπίτι.

Στο βίντεο που έχει στην κατοχή του ο δικηγόρος, ακούγεται μία γυναίκα να φωνάζει στους αστυνομικούς «Φοβάται. Έχετε όλα τα όπλα σας πάνω του. Είμαστε μαύροι, πυροβολούν μαύρους ανθρώπους». 

Αφού βοήθησαν την ηλικιωμένη γυναίκα να σηκωθεί, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Άντερς, περνώντας του χειροπέδες και, σύμφωνα με τον Μουρ, «χτυπώντας τον επανηλειμμένως στο πρόσωπο».

Αναίτιο έλεγχο καταγγέλλει ο δικηγόρος του, Τζάστιν Μουρ κάνοντας λόγο για «φυλετική στοχοποίηση»: «Η στοχοποίηση με γνώμονα τα φυλετικά χαρακτηριστικά και οι προσχηματικοί έλεγχοι έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας εδώ και γενιές σ'αυτή τη χώρα. Το συμβάν αυτό εμπίπτει στην χρόνια αυτή τάση τού ελέγχου και της σύλληψης μαύρων ανδρών με κατασκευασμένους λόγους» ανέφερε ο δικηγόρος.

To συμβάν έλαβε χώρα πάνω από μία εβδομάδα πριν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη κατά τη βίαιη σύλληψή του.

«Δεν κατηγορώ τους αστυνομικούς που έβγαλαν όπλα. Η μη συμμόρφωση τού Άντερς κίνησε υποψίες πως κάτι συνέβαινε γιατί έτρεχε να φύγει από κλήση για παραβίαση του ΚΟΚ. Αυτό δεν είναι νορμάλ» σημείωσε ο Τζέιμς Γκαλιάνο, αναλυτής του CNN για θέματα αστυνομικής φύσης.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ