Άριστα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στην Ιταλία - Κάτω από αμπελώνα

Άριστα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στην Ιταλία - Κάτω από αμπελώνα Facebook Twitter
Comune di Negrar di Valpolicella/Facebook
0

Ένα άριστα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη της Βερόνας στην Ιταλία.

Το σπουδαίο εύρημα αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους αρχαιολόγους, καθώς εντοπίστηκε περίπου ένα αιώνα μετά την ανακάλυψη των ερειπίων μιας βίλας τού 3 μ.Χ αιώνα, σε λοφώδη περιοχή πάνω από την πόλη Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα.

Μετά από εκείνη την ανακάλυψη, το 1922, ο χώρος σχεδόν εγκαταλείφθηκε έως ότου μια ομάδα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Καλών Τεχνών και Τοπίων της Βερόνας άρχισαν εκ νέου τις ανασκαφές, το περασμένο καλοκαίρι. Η ομάδα δούλεψε στον αρχαιολογικό χώρο τον Οκτώβριο και ξανά το Φεβρουάριο, προτού οι εργασίες «παγώσουν» λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Το εντυπωσιακό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε λίγα μέτρα κάτω από το χώμα ενός αμπελώνα, μόλις μία εβδομάδα από την επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών.

«Μετά από αμέτρητες δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών, μέρος του δαπέδου και των θεμελίων της ρωμαϊκής έπαυλης στα βόρεια της Βερόνας που ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς πριν από έναν αιώνα, επιτέλους ήρθαν στο φως» ανακοίνωσαν οι αρχές της Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα στον επίσημο λογαριασμό της πόλης στο Facebook.

«Η Εφορεία θα συνεργαστεί τώρα με τους ιδιοκτήτες του κτήματος και το δήμο για βρουν τους κατάλληλους τρόπους ώστε να γίνει αυτός ο αρχιολογικός θησαυρός, που ήταν κρυμμένος ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, προσβάσιμος», προσθέτει η ανάρτηση.

Όπως τόνισε ο Ρομπέρτο Γκρισόν, δήμαρχος της Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα, σε τοπική εφημερίδα, «θεωρούμε πως ένας πολιστικός χώρος τέτοιας σημασίας αξίζει προσοχή και πρέπει να αναδειχτεί. Γι'αυτό το λόγο, από κοινού με την εφορεία και και τους ιδιοκτήτες της αγροτικής περιοχής, θα βρούμε τον τρόπο να κάνουμε αυτόν το θησαυρό απολαυστικό στο κοινό».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM