Πτήση από το Ντίσελντορφ στη Σαρδηνία, ένα ταξίδι 1,170 χλμ. αποδείχτηκε μάταιο, αφού όπως διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, το αεροδρόμιο ήταν κλειστό.

 

Το άνοιγμα των εναέριων συνόρων και η επαναλειτουργία πολλών ευρωπαϊκών αεροδρομίων, μετά από μία παύση μηνών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επανέρχεται σταδιακά, όχι όμως και δίχως προβλήματα. Η αεροπορική εταιρεία Eurowings ξανάρχισε το περασμένο Σάββατο τις πτήσεις από το Ντίσελντορφ στη Σαρδηνία, ωστόσο, στο πρώτο της δρομολόγιο... ατύχησε.

 

Το πρωί της 23ης Μαΐου, η πτήση EW9844 που απογειώθηκε από το Ντίσελντορφ με προορισμό το ιταλικό νησί, ενημερώθηκε από τον πύργο Ελέγχου κατά την είσοδό της στον εναέριο χώρο της Σαρδηνίας πως το αεροδρόμιο Όλμπια ήταν κλειστό για εμπορικές πτήσεις.

 

Το Airbus A320 εξακολούθησε να κάνει κύκλους στην περιοχή, με τους πιλότους του να ελπίζουν σε κατ'εξαίρεση άδεια προσγείωσης. Όμως μάταια. Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, δόθηκε η εναλλακτική τής προσγείωσης στο Κάλιαρι, περίπου 200 χιλιόμετρα από την Όλμπια, ωστόσο το πλήρωμα επέλεξε να συγκρατήσει την οικονομική την απώλεια τής άσκοπης αυτής πτήσης, επιστρέφοντας στο Ντίσελντορφ.

 

Αυτή η αεροπορική ξενάγηση στη δυτική Ευρώπη, όπως εξελίχθηκε, για τους δύο επιβάτες που θα ήλπιζαν να αποβιβαστούν στη Σαρδηνία, διήρκησε τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά.

 

Όμως, πώς προέκυψε τέτοιου είδους λάθος; Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της χαμηλού κόστους γερμανικής εταιρείας, «παρά τις επιπτώσεις της κρίσης κορωνοϊού, η κατάσταση σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης είναι πολύ δυναμική. Ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών για τις ώρες λειτουργίας ή το κλείσιμο των αεροδρομίων συχνά αλλάζουν την τελευταία στιγμή» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν και καθημερινές αλλαγές στους κανόνες εισόδου σε διάφορες χώρες».

 

Η σύγχυση πιθανότατα εντοπίζεται στην απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να ανοίξει το εν λόγω αεροδρόμιο την Κυριακή 17 Μαΐου, απόφαση όμως που απορρίφθηκε την ίδια μέρα σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Με πληροφορίες από CNN