Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ένας 61χρονος ζει σε ένα στύλο ύψους 20 μέτρων στο κέντρο της Σεούλ, εν είδει διαμαρτυρίας για τα εργασιακά δικαιώματα των πρώην συναδέλφων του. 

 

«Η επιφάνεια εδώ είναι πλάτους 1,5 μέτρου, εγώ είμαι 1.80 οπότε κουλουριάζομαι όλη την ημέρα για να χωρέσω» λέει ο ίδιος που παραδέχεται πως όλο αυτό «δεν είναι για λιγόψυχους».

 

Ο ίδιος παραμένει εκεί πεισματικά διαμαρτυρόμενος, όπως υποστηρίζει, για την απόλυσή του από τη Samsung, αλλά και την πάγια στρατηγική της κατά των εργατικών σωματείων.

 

«Είμαι ανήμπορος να σκεφτώ κανονικά. Οι απεργίες πείνας επιβράδυναν τη σκέψη μου. Ήμουν έξυπνος και εύστροφος. Τώρα το μυαλό μου είναι μια θολούρα» λέει ο 61χρονος.

 

Η Samsung, ο μεγαλύτερος όμιλος της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το BBC διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στα συνδικάτα και τη δράση τους, εδώ και δεκαετίες. O Kim Yong-hee υποστηρίζει πως απολύθηκε από τον κολοσσό τεχνολογίας πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν επιχείρησε να σχηματίσει συνδικάτο. Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να διαδηλώνει, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει έως ότου τα δικαιώματα των εργαζομένων βελτιωθούν.

 

«Την ημέρα της πρώτης μας συνδικαλιστικής συνάντησης, η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο, συνελήφθην και λίγο αργότερα απολύθηκα. Έχασα τη δουλειά μου όταν ήμουν 32 χρόνων και τώρα είμαι 61. Είναι άδικο. Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στη Samsung. Στην αρχή δεν μπορούσα να κοιμηθώ για περίπου μια εβδομάδα. Δεν ήμουν σίγουρος πως μπορούσα να τα βάλω με την εταιρεία και να κερδίσω. Όμως, δεν έχω σκοπό να σταματήσω. Καλύτερα να πεθάνω παρά να τα παρατήσω» παραδέχεται ο ίδιος.

 

 

 

Κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται, πραγματοποιούνται κατά καιρούς συγκεντρώσεις ανθρώπων -μεταξύ αυτών και πρώην εργαζομένων της νοτιοκορεατικής εταιρείας που καταγγέλλουν ακόμα και παρακολούθηση- που υποστηρίζουν την προσπάθειά του.

 

Μόλις πέρυσι, νοτιοκορεατικό δικαστήριο καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Lee Sang-hoon για «υπονόμευση δραστηριοτήτων των εργατικών σωματείων». Ο ίδιος και περίπου 25 άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ομίλου καταδικάστηκαν για παραβίαση του νόμου περί εργατικού δικαίου.

 

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι αξιωματούχοι του ομίλου είχαν διάφορες μεθόδους να παρακωλύουν τις δράσεις των σωματείων - όπως να σταματούν τις αναθέσεις σε υπερεργολάβους με ενεργά σωματεία.

 

Διά στόματος αντιπροέδρου, η εταιρεία απολογήθηκε και δεσμεύτηκε να αλλάξει, συμμορφούμενη στους νόμους.

 

«Η Samsung δεν είχε συνδικαλιστική πολιτική τα τελευταία 80 χρόνια. Κι έχω γίνει σύμβολο αυτού του αγώνα» εξηγεί ο 61χρονος.

 

«Η ασφάλεια του κ.Κιμ είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και είμαστε σε διαβουλεύσεις. Σε αντίθεση με τις αιτιάσεις του, ο κ. Κιμ απολύθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρείας. Η Samsung εκφράζει τη λύπη της για την κατάσταση και προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα» αναφέρει από την πλευρά της σε ανακοίνωση η Samsung.

 

Με πληροφορίες BBC/Reuters