Συγκάλυψη όπως με το Τσερνόμπιλ, λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό

Συγκάλυψη όπως με το Τσερνόμπιλ, λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό Facebook Twitter
«Κάποια μέρα θα κάνουν μια σειρά στο HBO όπως έκαναν με το Τσερνόμπιλ», λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό
0

Ο Λευκός Οίκος την Κυριακή κατηγόρησε την Κίνα για συγκάλυψη που θα «περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ», σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Robert O'Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε το παραπάνω σχόλιο σε δύο πολιτικές εκπομπές, λέγοντας ότι το Πεκίνο έδωσε «ψευδείς πληροφορίες» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές του έτους και ότι η απόκρυψη πληροφοριών για την προέλευση της πανδημίας έχει κοστίσει «πολλές, χιλιάδες ζωές στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Το Σάββατο, ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Breitbart News ότι η Κίνα «απογοήτευσε τον κόσμο» και επέμεινε ότι ο ΠΟΥ ήταν «ο πρόθυμος συνεργάτης τους στην απόκρυψη ζωτικής σημασίας πληροφοριών από τις ΗΠΑ και τον ευρύτερο κόσμο».

Ο O'Brien μιλώντας στο CBS's Face the Nation, ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο γνώριζε την επικείμενη κρίση ήδη από το Νοέμβριο, αλλά επέλεξε να μην το αναδείξει ως θέμα. «Δεν ξέρουμε ποιος στην κινεζική κυβέρνηση το έκανε, αλλά δεν έχει σημασία αν ήταν η τοπική κινεζική κυβέρνηση ή το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας», είπε.

«Κοίτα, αυτός ήταν ένας ιός που εξαπέλυσε η Κίνα. Υπήρξε μια συγκάλυψη και κάποια μέρα θα κάνουν μια σειρά στο HBO όπως έκαναν με το Τσερνόμπιλ», πρόσθεσε, παρομοιάζοντας την πανδημία με την πυρηνική καταστροφή του 1986 στην Ουκρανία, την οποία οι σοβιετικές αρχές προσπάθησαν αρχικά να κρύψουν.

Ο O'Brien επανέλαβε τον ισχυρισμό στο Meet the Press της NBC, κατηγορώντας την Κίνα για «συγκάλυψη που πρόκειται να περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ».

Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι το παθογόνο που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 342.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πέρασε από νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου είδους που πιθανότατα πωλήθηκε σε μια υγρή αγορά στη Γουχάν της Κίνας. Ωστόσο, ο Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υποπτεύονται ότι ο κορωνοϊός ξέφυγε κάποιο τρόπο από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, ισχυρισμός που η Κίνα αρνείται έντονα.

Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν Ψυχρό Πόλεμο

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε χθες κατά την ετήσια συνέντευξή του στον Τύπο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εκφράζοντας τη λύπη του για την αύξηση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον γύρω από την πανδημία.

«Εκτός από την καταστροφή που προκαλείται από τον κορωνοϊό, ένας πολιτικός ιός διαδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. «Αυτός ο πολιτικός ιός επωφελείται κάθε ευκαιρίας για να επιτεθεί και να δυσφημήσει την Κίνα», υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας: «Ορισμένες αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις παίρνουν όμηρο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ακόμη.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφότερες να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από την αντιπαράθεση, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, οι δύο χώρες πρέπει να συντονίζουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους για χάρη των αντίστοιχων οικονομιών τους καθώς και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, αυτοί που θέλουν να κάνουν την Κίνα να πληρώσει αποζημίωση για το ξέσπασμα του κορωνοϊού ονειροπολούν.

Εξάλλου ο Ουάνγκ προειδοποίησε πως ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατατέθηκε στο κινεζικό κοινοβούλιο, θα εφαρμοσθεί «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση». Η δήλωση του κινέζου υπουργού έγινε ενώ, με αφορμή αυτό τον νόμο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούονται σήμερα με τις δυνάμεις της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία.

Αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που αποτελεί ακόμη ένα πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε πως ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει κάνει καλή δουλειά και πως οι χώρες με αξιοπρέπεια θα στηρίξουν τον οργανισμό.

Το Πεκίνο είναι «έτοιμο» για διεθνή συνεργασία με στόχο να εντοπισθεί η πηγή του ιού, δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε πως μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήπότε «πολιτική ανάμιξη», κατηγορώντας εν παρόδω τους Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους ότι θέλουν «να διαδώσουν φήμες» ώστε να «στιγματίσουν την Κίνα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM
Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Όμηροι: Τι έπεται με την αποκατάσταση μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Διεθνή / Ισραήλ: Τι ακολουθεί για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ομήρων μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Μετά από 737 ημέρες στη Γάζα, οι τελευταίοι 20 όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ. Το ταξίδι της αποκατάστασης αρχίζει, με νέα νοσοκομειακά προγράμματα, ψυχολογική υποστήριξη και μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της
LIFO NEWSROOM
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Διεθνή / Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Πεντάγωνο χωρίς συνοδεία - Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων
LIFO NEWSROOM