Συγκάλυψη όπως με το Τσερνόμπιλ, λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό

Συγκάλυψη όπως με το Τσερνόμπιλ, λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό Facebook Twitter
«Κάποια μέρα θα κάνουν μια σειρά στο HBO όπως έκαναν με το Τσερνόμπιλ», λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό
0

Ο Λευκός Οίκος την Κυριακή κατηγόρησε την Κίνα για συγκάλυψη που θα «περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ», σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Robert O'Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε το παραπάνω σχόλιο σε δύο πολιτικές εκπομπές, λέγοντας ότι το Πεκίνο έδωσε «ψευδείς πληροφορίες» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές του έτους και ότι η απόκρυψη πληροφοριών για την προέλευση της πανδημίας έχει κοστίσει «πολλές, χιλιάδες ζωές στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Το Σάββατο, ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Breitbart News ότι η Κίνα «απογοήτευσε τον κόσμο» και επέμεινε ότι ο ΠΟΥ ήταν «ο πρόθυμος συνεργάτης τους στην απόκρυψη ζωτικής σημασίας πληροφοριών από τις ΗΠΑ και τον ευρύτερο κόσμο».

Ο O'Brien μιλώντας στο CBS's Face the Nation, ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο γνώριζε την επικείμενη κρίση ήδη από το Νοέμβριο, αλλά επέλεξε να μην το αναδείξει ως θέμα. «Δεν ξέρουμε ποιος στην κινεζική κυβέρνηση το έκανε, αλλά δεν έχει σημασία αν ήταν η τοπική κινεζική κυβέρνηση ή το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας», είπε.

«Κοίτα, αυτός ήταν ένας ιός που εξαπέλυσε η Κίνα. Υπήρξε μια συγκάλυψη και κάποια μέρα θα κάνουν μια σειρά στο HBO όπως έκαναν με το Τσερνόμπιλ», πρόσθεσε, παρομοιάζοντας την πανδημία με την πυρηνική καταστροφή του 1986 στην Ουκρανία, την οποία οι σοβιετικές αρχές προσπάθησαν αρχικά να κρύψουν.

Ο O'Brien επανέλαβε τον ισχυρισμό στο Meet the Press της NBC, κατηγορώντας την Κίνα για «συγκάλυψη που πρόκειται να περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ».

Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι το παθογόνο που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 342.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πέρασε από νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου είδους που πιθανότατα πωλήθηκε σε μια υγρή αγορά στη Γουχάν της Κίνας. Ωστόσο, ο Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υποπτεύονται ότι ο κορωνοϊός ξέφυγε κάποιο τρόπο από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, ισχυρισμός που η Κίνα αρνείται έντονα.

Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν Ψυχρό Πόλεμο

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε χθες κατά την ετήσια συνέντευξή του στον Τύπο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εκφράζοντας τη λύπη του για την αύξηση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον γύρω από την πανδημία.

«Εκτός από την καταστροφή που προκαλείται από τον κορωνοϊό, ένας πολιτικός ιός διαδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. «Αυτός ο πολιτικός ιός επωφελείται κάθε ευκαιρίας για να επιτεθεί και να δυσφημήσει την Κίνα», υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας: «Ορισμένες αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις παίρνουν όμηρο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ακόμη.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφότερες να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από την αντιπαράθεση, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, οι δύο χώρες πρέπει να συντονίζουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους για χάρη των αντίστοιχων οικονομιών τους καθώς και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, αυτοί που θέλουν να κάνουν την Κίνα να πληρώσει αποζημίωση για το ξέσπασμα του κορωνοϊού ονειροπολούν.

Εξάλλου ο Ουάνγκ προειδοποίησε πως ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατατέθηκε στο κινεζικό κοινοβούλιο, θα εφαρμοσθεί «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση». Η δήλωση του κινέζου υπουργού έγινε ενώ, με αφορμή αυτό τον νόμο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούονται σήμερα με τις δυνάμεις της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία.

Αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που αποτελεί ακόμη ένα πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε πως ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει κάνει καλή δουλειά και πως οι χώρες με αξιοπρέπεια θα στηρίξουν τον οργανισμό.

Το Πεκίνο είναι «έτοιμο» για διεθνή συνεργασία με στόχο να εντοπισθεί η πηγή του ιού, δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε πως μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήπότε «πολιτική ανάμιξη», κατηγορώντας εν παρόδω τους Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους ότι θέλουν «να διαδώσουν φήμες» ώστε να «στιγματίσουν την Κίνα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανός 100χρονος βετεράνος έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αρραβωνιαστικιά του 

Διεθνή / Αμερικανός 100ετών έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αραβωνιαστικιά του

Ο Αμερικανός βετεράνος Χάρολντ Τέρενς 100 ετών συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου του 1944 - Έχει τιμηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Διεθνή / Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά F-16 Block 70, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
D-Day- 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται πως η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Διεθνή / D-Day- 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται πως η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων 'εισέβαλαν' στη Γαλλία από θάλασσα και αέρα για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας
NEWSROOM
Η επιδημία E. coli στη Βρετανία πιθανότατα συνδέεται με τρόφιμο

Διεθνή / Έξαρση λοιμώξεων E. coli στη Βρετανία μάλλον από τρόφιμο

Σύμφωνα με το βρετανικό NHS η έκρηξη των κρουσμάτων E. coli συνδέεται με τρόφιμο ή τρόφιμα που πωλούνται σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου - Ψάχνουν για μολυσμένη παρτίδα προϊόντος που δεν έχει εντοπιστεί - Ποια τα συμπτώματα
NEWSROOM