Να ανακτηθεί ο τηλέγραφος από το κουφάρι του Τιτανικού - Νέα απόφαση δικαστηρίου

Να ανακτηθεί ο τηλέγραφος από το κουφάρι του Τιτανικού - Νέα απόφαση δικαστηρίου Facebook Twitter
Wikipedia
0

Νεότερη δικαστική απόφαση εξασφαλίζει άδεια στην εταιρεία RMS Titanic, Inc. (RMST) για την ανάκτηση του τηλέγραφου του Τιτανικού, ενός σπουδαίου κομματιού της ιστορίας που χάρη στη χρήση του σώθηκαν εκατοντάδες ζωές.

Η τελευταία αυτή απόφαση της δικαστού Ρεμπέκα Μπιτς Σμιθ ανατρέπει προηγούμενη τού 2000 που απαγόρευε στην ίδια εταιρεία να αποσπάσει ή να κόψει τμήματα του ναυαγίου, ώστε να αφαιρέσει τον τηλέγραφο. Η απομάκρυνση της συσκευής αυτής που βρίσκεται στους χώρους αξιωματικών του πλοίου, ίσως απαιτούσε το κόψιμο ή τη διάνοιξη σημείων του κύτους - που ανακαλύφθηκε σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στο βυθό της Νέας Γης, σπασμένο σε δύο μέρη.

«Η συσκευή Μαρκόνι έχει σημαντική ιστορική, εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτισμική αξία καθώς ο τηλέγραφος χρησιμοποιήθηκε για να εκμπέμψει σήμα κινδύνου ενώ ο Τιτανικός βυθιζόταν», ανέφερε σύμφωνα με τους New York Times η Σμιθ, νομικός ναυτικού δικαίου, στην απόφαση, που ορίζει το «ελάχιστο κόψιμο» στο ατσάλινο κουφάρι ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση.

Να ανακτηθεί ο τηλέγραφος από το κουφάρι του Τιτανικού - Νέα απόφαση δικαστηρίου Facebook Twitter

Ο τηλέγραφος τού πλοίου είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας καθώς, χάρη στη χρήση του από τον επικεφαλής τηλεγραφητή, Τζακ Φίλιπις, σώθηκαν πάνω από 700 επιβάτες -εκ των 2.208 τού πλοίου- στην τραγωδία του Απριλίου του 1912.

Πολλοί φορείς και οργανώσεις -μεταξύ αυτών και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών Και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)- αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο αυτό ανάκτησης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η αποστολή αυτή είναι κατά παράβαση συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας (που λόγω δρομολογίου του υπερωκιανείου, μοιράζονται τη διαχείριση των όσων έχουν απομείνει από αυτό), αλλά και κόντρα στους κανόνες της UNESCO που απαγορεύει εμπορική εκμετάλλευση του ναυαγίου και καλεί για τη συντήρησή του.

Αλλά και πολλοί αρχαιολόγοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων δηλώνουν αντίθετοι στην απομάκρυνση αντικειμένων από τον Τιτανικό. «Όπως ένα λιοντάρι εκτιμάται περισσότερο στην άγρια φύση της αφρικανικής σαβάνας παρά σε μία προθήκη μουσείου, έτσι και το σύστημα Μαρκόνι διηγείται καλύτερα την ιστορία του εκεί που βρίσκεται» σημειώνει ο Ντέιβιντ Κόνλιν, επικεφαλής του Κέντρου Υποθαλάσσιων Πόρων στην κατάθεσή του.


Από το 1994, η εταιρεία RMST -που είναι η μοναδική που έχει τα δικαιώματα ανάκτησης και διάσωσης αντικειμένων από το κουφάρι του Τιτανικού- έχει απομακρύνει από το βυθό πάνω από 5.000 αντικείμενα. Το 2018, πτώχευσε. «Οι νέοι ιδιοκτήτρες της, επειδή κρίνονται από τις αμαρτίες του παρελθόντος, θέλουν να κάνουν το σωστό» ανέφερε ο δικηγόρος της εταιρείας - που σχεδιάζει να στείλει αυτόνομο υποθαλάσσιο όχημα στο βυθό.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ/Smithsonian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM