Μπιλ Γκέιτς: Εάν είχαμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή εμβολίου, θα το είχαμε έτοιμο σε έναν χρόνο

Μπιλ Γκέιτς: Εάν είχαμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή εμβολίου, θα το είχαμε έτοιμο σε έναν χρόνο Facebook Twitter
Μπιλ Γκέιτς: Εάν είχαμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή εμβολίου, θα το είχαμε σε έναν χρόνο (ΕPA)
0

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει επαναπροσδιορίσει τον σκοπό του ιδρύματός του και πλέον προσανατολίζεται στη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Πρόσφατα δημοσίευσε ένα δοκίμιο που περιγράφει λεπτομερώς τι γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί, τον Covid-19 και τι πρέπει να εφεύρουμε και να αναπτύξουμε για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα.

Ο ιδρυτής της Microsoft, παραχώρησε μία συνέντευξη στο vox.com και τον Έζρα Κλάιν, όπου μίλησε για την πανδημία αλλά και την επόμενη ημέρα.

«Εάν επενδύαμε σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα παραγωγής εμβολίων τα τελευταία πέντε ή 10 χρόνια, νομίζετε ότι θα ήμασταν σήμερα διαφορετικά;» ρωτάει ο δημοσιογράφος για να λάβει την απόλυτα θετική απάντηση του Μπιλ Γκέιτς: «Ω, απολύτως. Θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμο σε έναν χρόνο. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που πρέπει να καταλάβετε: Ποιος πρέπει να λάβει τις αποφάσεις; Πού συγκεντρώνουμε αυτά τα χρήματα; Πώς οι ρυθμιστικές αρχές θα εξισορροπήσουν την ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου σε σχέση με το να είναι ασφαλές, βάσει εκτεταμένων δοκιμών;

Υπάρχει ένα πολιτικό ένστικτο των ανθρώπων να φαίνονται καλοί ή να μην φαίνονται κακοί. Η κρίση είναι μια δύσκολη στιγμή για να σκεφτούμε όλα τα κομμάτια που είναι απαραίτητα. Είναι ωραίο να μην αναπνέει κάποιος στον σβέρκο σου όταν λαμβάνεις αυτές τις αποφάσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Μπιλ Γκέιτς.

Σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι σε δύο χρόνια, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι να εμβολιαστούν αποτελεσματικά» ο Γκέιτς απαντά θετικά, «Πολύ πιθανό. Αυτός ο στόχος δεν είναι τόσο δύσκολος όσο ο HIV. Δηλαδή - η ακίδα πρωτεΐνης δεν αλλάζει το σχήμα της όπως συμβαίνει με τον ιό HIV. Και για τον SARS, είχαμε ένα εμβόλιο. Αλλά τότε η ασθένεια είχε εκλείψει. Και έτσι δεν κάναμε ποτέ τη δοκιμή της τρίτης φάσης. Έχουμε ακόμη και ένα αντιικό για τον Έμπολα.

Επομένως, δεν πιστεύω ότι ο κορωνοϊός θα αποδειχθεί αδύνατος στόχος, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό. Ακόμα και τώρα, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια δεδομένα από πειράματα σε ζώα. Έτσι, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αυτά θα είναι αρκετά σαφή. Και νομίζω ότι τουλάχιστον μερικές από τις κορυφαίες 10 προσπάθειες για την ανακάλυψη του εμβολίου φαίνονται πολύ ελπιδοφόρες», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για την απρόβλεπτη εξάπλωση του κορωνοϊού ο Μπιλ Γκέιτς λέει «η γρίπη, για παράδειγμα, σκοτώνει 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κι όμως, θα εκπλαγείτε από το πόσα λίγα γνωρίζουμε γι' αυτή. Δεν καταλαβαίνουμε καν γιατί είναι εποχική.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις επιδημίες, όσο πχ στον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες. Οι πιο πλούσιες χώρες δεν ασχολούνται με τις λοιμώδεις νόσους. Γι' αυτό και το δικό μας Ίδρυμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον και τις δωρεές σε εκείνα που σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους λέει χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι ο κορωνοϊός θα φέρει κοντά όλα τα κράτη του πλανήτη» εύχεται ο Μπιλ Γκέιτς και προσθέτει πως «αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον κορωνοϊό, είναι μια τραγωδία. Όποιο και εάν είναι το θετικό αποτέλεσμα της επιδημίας, δεν θα ισοσκελίσει τα προβλήματα που προκάλεσε.

Ωστόσο, μας λέει κάτι: Ότι η επιστήμη είναι κάτι πολύ σημαντικό -οπότε ας τη χρησιμοποιήσουμε για να αποφεύγουμε επιδημίες. Η απαγόρευση των ταξιδιών δεν είναι στόχος, δεν θέλουμε να ζήσουμε έτσι, είναι ένα σκληρό μέτρο, έστω και στην προσωρινή εφαρμογή του. Εγώ πάντα πίστευα στην παγκόσμια αλληλεγγύη. Είμαι της άποψης ότι ο παραλληλισμός της σημερινής πανδημίας με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος» αναφέρει ο ιδρυτής της Microsoft μεταξύ άλλων.

Συνεχίζει δε λέγοντας πως «Στην περίπτωση του Β' Π.Π. ξέρουμε ότι η Γερμανία και η Ιαπωνία, η καθεμία με το δικό της τρόπο, συνέβαλαν στο ξέσπασμα του πολέμου.

Ήταν μια τραγωδία που δεν ξεκίνησε από κάποιον που έφαγε μια νυχτερίδα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα βλέπαμε με μισό μάτι τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες για πάντα. Και, όντως, συνέβησαν φοβερά πράγματα από εκδίκηση στη διάρκεια του πολέμου...

Γι' αυτό λέω ότι μετά τον Β' Π.Π. οι άνθρωποι βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ χειρότερης κατάστασης από τη σημερινή και παρόλ' αυτά ιδρύσαμε παγκόσμιους οργανισμούς, υπήρξε ανάπτυξη και καινοτομία. Ελπίζω ότι έτσι θα γίνει για άλλη μία φορά».

Σχολιάζοντας την απόφαση Τραμπ να αναστείλει την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Μπιλ Γκέιτς λέει πως «Ο ΠΟΥ βοηθά όλες τις χώρες του κόσμου να κατανοήσουν τι συμβαίνει με τις επιδημίες. Λειτουργεί βάσει ενός πολύ μικρού προϋπολογισμού. Στις ταινίες δείχνουν διάφορους τύπους που πετάγονται από το ένα μέρος στο άλλο και εξουδετερώνουν βιο-τρομοκράτες, στην πραγματικότητα όμως ο ΠΟΥ δεν έχει λεφτά για να κάνει κάτι τέτοιο»

«Ο προϋπολογισμός του είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό όσων δαπανούν οι ΗΠΑ για τη δημόσια υγεία. Το αναφέρω αυτό, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ο ΠΟΥ έπρεπε ήδη να έχει παραγάγει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Όμως, δεν είναι αυτός ο ρόλος του Οργανισμού.

Ούτε χρηματοδοτείται για κάτι τέτοιο. Ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά καλά. Είναι απαραίτητος. Και δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να τον ενισχύουν, προκαλώντας την απόλυση πάρα πολλών εργαζομένων, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε αυτή την περίοδο. Το πράγμα θα ξεθυμάνει -ή, τουλάχιστον, αυτό ελπίζω» είπε ο Μπιλ Γκέιτς.

«Εάν πιέζεις πολύ σκληρά τους ανθρώπους ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε φαγητό, θα δημιουργηθούν πολιτικές αναταραχές. Αυτό είναι το αντίθετο της κοινωνικής απόστασης. Σε αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι διαφοροποιημένες πολιτικές είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν επειδή η χωρητικότητά είναι πολύ χαμηλότερη.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πολλή καινοτομία για να κάνουμε πολιτικές κατάλληλες για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Και αυτή τη στιγμή, προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν ό, τι λειτούργησε σε πλούσιες χώρες» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Απαντώντας για τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του, ό,τι γνώριζε δηλαδή για την πανδημία, πριν ξεσπάσει, ότι είχε έτοιμο το εμβόλιο, ή ακόμα και ότι θα το χρησιμοποιήσει για να ελέγξει τους ανθρώπους ο Μπιλ Γκέις απάντησε πως όλο αυτό είναι θλιβερό.

«Η παραπληροφόρηση είναι επικίνδυνη, ειδικά σε αυτό το είδος κρίσης όπου αυξάνεται η προθυμία των ανθρώπων να πιστεύουν τα πιο άγρια πράγματα. Είμαστε όλοι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση - εγώ λιγότερο από τους άλλους, αλλά γενικά (όλοι είμαστε). Έτσι κάποιος λέει ότι πρέπει να κατηγορούμε αυτήν τη χώρα ή αυτό το άτομο, που είναι διαφορετικό από εμάς. Αυτό είναι επικίνδυνο. Λυπάμαι που το βλέπω αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο διαδεδομένο, αλλά ελπίζω ότι θα εξαφανιστεί».

Με πληροφορίες από το vox.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM