Κορωνοϊός: «Η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να σωθούν ζωές»

Κορωνοϊός: «Η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να σωθούν ζωές» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η «μόνη ανησυχία» του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού να «σώσουν ζωές», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την αναστολή της αμερικανικής χρηματοδότησης σε αυτόν τον οργανισμό του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους για να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η πανδημία Covid-19», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο της διαμάχης με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποβάθμισε την έκταση της επιδημίας και καθυστέρησε να καλέσει σε εγρήγορση τον κόσμο για την εξάπλωσή του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους επαναδημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα υποστήριξης από πολιτικές προσωπικότητες, ερευνητές και απλούς πολίτες.

«Δούλεψα για τον ΠΟΥ επί 10 χρόνια πάνω στην ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, την τύφλωση, τη βοήθεια (στα θύματα του) τσουνάμι. Δούλεψα μαζί με έξι γενικούς διευθυντές. Για μένα, ο Δρ Τέντρος και η Γκρο Μπρούντλαντ ήταν οι καλύτεροι. Υπάρχει μια πραγματική πολιτική εκστρατεία εναντίον του Δρα Τέντρος», δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι αναστέλλει τη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΥ λόγω της «κακής διαχείρισης» του στην πανδημία.

Η Ουάσινγκτον εκφράζει τη λύπη της κυρίως γιατί τα δικά της μέτρα απέναντι στην κρίση, συγκεκριμένα το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων της, είχαν συναντήσει «ισχυρή αντίσταση» από τον ΠΟΥ, ο οποίος «συνέχισε να χαιρετίζει τους Κινέζους ηγέτες για την διάθεσή τους για ανταλλαγή πληροφοριών». Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν με «400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως» στον οργανισμό, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων "και ακόμη λιγότερο" της συνεισφοράς της Κίνας.

Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες περί μεροληψίας υπέρ της Κίνας και βεβαιώνει ότι προσαρμόζει τις συστάσεις του σε συνάρτηση με τις επιστημονικές πληροφορίες που λαμβάνει για τη συμπεριφορά του νέου κορωνοϊού, τη μετάδοσή του και τα μέσα καταπολέμησής του.«Ο ΠΟΥ δεν κάνει πολιτική», τόνισε ο Τέντρος. Η απόφαση των ΗΠΑ να στερήσουν από τον ΠΟΥ τη συνεισφορά τους επικρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, αλλά και από τον Μπιλ Γκέιτς, τον συνιδρυτή της Microsoft, του οποίου το ίδρυμα είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM