Η αναχώρηση αυτών των τριών ανδρών για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πολύ διαφορετική, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Οι κοσμοναύτες Ανατόλι Ιβανίσιν και Ιβάν Βάγκνερ και ο αστροναύτης της NASA Κρις Κάσιντι ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες τους. Την Πέμπτη, θα αναχωρήσουν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα μείνουν για έξι μήνες.

 

Όμως, οι συγγενείς τους δεν ήταν εκεί σήμερα, όπως και οι εκπρόσωποι του Τύπου, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Η παραδοσιακή αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου έγινε με τηλεδιάσκεψη.

 

«Αντί να μιλάμε μόνο σε κάποιες κάμερες, θα μιλούσαμε σε μερικούς ανθρώπους αυτή την ώρα», σημείωσε ο Κάσιντι, που ετοιμάζεται για την τρίτη αποστολή του στο διάστημα. Ο 50χρονος παραδέχθηκε ότι το πλήρωμα επηρεάστηκε από το γεγονός ότι οι οικογένειές τους δεν θα βρίσκονται στο Μπαϊκονούρ για την εκτόξευση. «Αλλά καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρος ο κόσμος επηρεάζεται από την ίδια κρίση», συμπλήρωσε.

 

Η καραντίνα και η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι κάτι καινούριο για τους αστροναύτες. Ένα γυάλινο διαχωριστικό τους κρατά χωριστά από τα ΜΜΕ και τους αγαπημένους τους στις συνήθεις εκδηλώσεις πριν από την εκτόξευση, προκειμένου να τους προστατεύσει από πιθανή μόλυνση.

 

Αυτή τη φορά όμως, η απομόνωση ήταν «ακόμη πιο πλήρης», παρατήρησε ο Ιβανίσιν, αφού το πλήρωμα δεν έκανε επισκέψεις στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης που έγινε σε απόσταση μιας ώρας από την πόλη.

 

Η εκτόξευση της Πέμπτης θα είναι η πρώτη φορά που μια επανδρωμένη αποστολή θα χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο Soyuz-2.1a, καθώς η Roscosmos σταμάτησε πέρυσι να χρησιμοποιεί τους Soyuz-FG. Ο νέος πύραυλος χρησιμοποιείται σε μη επανδρωμένες εκτοξεύσεις από το 2004, ενώ διαθέτει ψηφιακό και όχι αναλογικό σύστημα χειρισμού, το οποίο χρησιμοποιούσαν τα προηγούμενα μοντέλα. «Το σύστημα έχει βελτιωθεί, αλλά είναι νωρίς να πούμε αν θα είναι πιο εύκολο να το χειριστείς», δήλωσε σχετικά ο Ιβανίσιν.

 

Με πληροφορίες από AFP