Η επιδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους στη Γαλλία, όπου τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 588 θάνατοι σε νοσοκομεία.

 

Πρόκειται για νέο τραγικό ρεκόρ στην ημερήσια καταγραφή των θανάτων στη Γαλλία. Οι νεκροί στα νοσοκομεία ανέρχονται πλέον σε 5.091, ενώ ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας, Ζερόμ Σαλμόν, δήλωσε σήμερα ότι 1.416 άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε οίκους ευγηρίας, λόγω κορωνοϊού, από το ξέσπασμα της επιδημίας. Κάτι που σημαίνει ότι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων στη Γαλλία ανεβαίνει σε 6.507 νεκρούς.

 

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, έχουν καταγραφεί 64.338, από αυτά τα 5.233 τις τελευταίες 24 ώρες. Παρότι μειώθηκε ο αριθμός νέων εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο Σαλμόν επεσήμανε: «Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση αυτού του κύματος ακόμη».

 

«Ο κορωνοϊός δεν είναι διακοπές»

 

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί επιστρατεύονται σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, υπό τον φόβο μαζικών μετακινήσεων λόγω των διακοπών του Πάσχα.

 

Σε όλους τους αυτοκινητόδρομους υπάρχουν μπλόκα, έτσι ώστε να αναγκάζονται να γυρίζουν πίσω όσοι επιχειρούν να παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα. Εντατικοί έλεγχοι γίνονται σε περιοχές που είναι δημοφιλείς για τους εκδρομείς ή εκεί όπου πολλοί διατηρούν εξοχικά.

 

«Ο κορωνοϊός δεν είναι διακοπές», τόνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, σε διάγγελμά του την Πέμπτη. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέρ είχε προειδοποιήσει «Μην φύγετε για διακοπές κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάθε παραβίαση θα τιμωρηθεί».

 

Επιπλέον 60.000 αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους, ενισχύοντας τους 100.000 που ήταν ήδη στο καθήκον, προκειμένου να γίνουν εντατικοί έλεγχοι αυτό το τριήμερο.

 

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP