Η Νορβηγία εκδίδει στην Ιταλία τζιχαντιστή ιεροκήρυκα

Η Νορβηγία εκδίδει στην Ιταλία τζιχαντιστή ιεροκήρυκα Facebook Twitter
EPA
0

Η Νορβηγία εκδίδει στην Ιταλία έναν φονταμενταλιστή ιρακινό ιεροκήρυκα παρά τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό. 

Ο μουλάς Krekar, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Najmaddin Faraj Ahmad, θεωρείται τρομοκράτης τόσο από τον ΟΗΕ όσο και τις ΗΠΑ και τον Ιούλιο του 2019 καταδικάστηκε από ιταλικό δικαστήριο καθώς ήταν επικεφαλής μιας ομάδας τζιχαντιστών.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν να μην εκδοθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και καθώς στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 8.165 ενώ έχουν καταγραφεί 80.539 κρούσματα. Στη Νορβηγία έχουν σημειωθεί 3.250 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 14 θάνατοι. Ο 63χρονος μουλάς Krekar, Κούρδος του Ιράκ, είχε καταφύγει ως πρόσφυγα στη Νορβηγία το 1991. Υπήρξε ο ιδρυτής, αν και αργότερα πήρε αποστάσεις, της ισλαμικής οργάνωσης Ansar al-Islam, η οποία έχει πλέον διαλυθεί. 

Η Νορβηγία προσπαθεί να τον εκδώσει εδώ και χρόνια κρίνοντας ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια από το 2007. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νορβηγική νομοθεσία, θα ήταν παράνομη η έκδοσή του στο Ιράκ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των κουρδικών αρχών, γιατί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Το 2019 ιταλικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση για διασυνδέσεις με το δίκτυο Rawti Shax, που συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος και πιστεύεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις σε δυτικά κράτη. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Την Πέμπτη, η Monica Maeland, υπουργός δικαιοσύνης της Νορβηγίας, ανέφερε ότι ο μουλάς Krekar θα εκδοθεί, με τον δικηγόρο του, Brynjar Meiling, να υποστηρίζει ότι οι Αρχές της χώρας δεν έχουν επιτρέψει στον πελάτη του να χαιρετίσει τα παιδιά του. Ο Meiling υποστηρίζει ότι ο πελάτης του κινδυνεύει από τον κορωνοϊό καθώς έχει υψηλή πίεση και διαβήτη, ενώ έκανε λόγο για «ημέρα ντροπής» για τη Νορβηγία.

Σε αντίθεση με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του ο Krekar δεν έχει νορβηγική υπηκοότητα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM