ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει

Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει Facebook Twitter
Φωτογραφία Reuters
0

Την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ιταλίας, με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό να πεθαίνουν λόγω έλλειψης ΜΕΘ, περιέγραψε ένας Έλληνας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. 

«Είναι πόλεμος. Εδώ και εβδομάδες και η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτερεύει καθόλου, αν και έχουμε οργανωθεί πιο καλά», είπε ο Γιώργος Γιούργος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο χειρουργός ΩΡΛ, όπως και οι συνάδελφοί του, πλέον φροντίζει νυχθημερόν ασθενείς με COVID-19.

«Εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική»

Σε ερώτηση για το αν αποφασίζουν ποιος θα πεθάνει και ποιος όχι, απαντά χωρίς περιστροφές θετικά: «Εμείς εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική, ιατρική μάχης, όπως γίνεται δυστυχώς στα έργα. Έρχονται οι αναισθησιολόγοι που έχουν την τελευταία λέξη στο αν θα μπει κάποιος σε μια εντατική και αποφασίζουν "αυτός μπορεί και αυτός δεν μπορεί". Είναι κατά κάποιο τρόπο ο γιατρός, ο επί γης Θεός. Δυστυχώς», λέει χαρακτηριστικά. 

Πώς αποφασίζουν ποιος θα σωθεί; «Τα κριτήρια αλλάζουν. Αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν ασθενή υπερήλικα με βεβαρυμένο ιστορικό και έναν ασθενή πιο νέο, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ασθενείς γύρω στα 60-65. Δεν μιλάμε για τους ασθενείς 85-90. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε. Δεν φεύγουν οι υπερήλικες γιατί αυτούς χτυπάει η ασθένεια. Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε να σώσουμε τους πιο νέους. Χτυπάει τους πάντες. Έχουμε ασθενείς από 27-28 χρονών μέχρι 90. Φεύγουν πιο εύκολα οι μεγάλοι γιατί αποφασίζουμε και ρίχνουμε όλες τις ενέργειες μας στους μεσήλικες και στους νεότερους, αλλιώς θα έφευγαν και αυτοί, σας το υπογράφω. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ», προσθέτει ο Έλληνας γιατρός.

Το νοσοκομείο στον Μπέργκαμο είναι 900 κλινών με 100 θέσεις ΜΕΘ. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το μισό νοσοκομείο μετατράπηκε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας για τους αμέτρητους ασθενείς. «Έχουμε βάρδιες όλοι οι γιατροί και προσπαθούμε να σώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε. Το νούμερο των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιο αν δεν κάναμε όλα αυτά που κάνουμε».

Όπως λέει παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, κάποιοι εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα. «Είμαστε κλεισμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν και άλλοι που δεν το κάνουν». Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών τηλεπικοινωνιών που συλλέγουν δεδομένα από κινητά τηλέφωνα, αρκετοί είναι εκείνοι που απομακρύνονται από το σπίτι τους για απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων. «Το πρώτο πράγμα που μας είπαν οι Κινέζοι ειδικοί ήταν ότι κυκλοφορούν ακόμα πάρα πολλοί στον δρόμο».

«Εμείς έχουμε 300 περιστατικά "έξω" και 100 μέσα (σ.σ στις ΜΕΘ). Κάνουμε συμβούλιο, έχουμε ταυτόχρονα ασθενείς και από άλλες ειδικότητες - από τροχαία που δυστυχώς γίνονται παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί η ζωή συνεχίζεται εκεί έξω - και πρέπει να συνεχιστεί σε ένα βαθμό μικρότερο βέβαια. Οπότε δεν μπορούμε να διαλέξουμε μόνο ασθενείς του κορωνοϊού. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που πρέπει να σωθούν, ασθενείς με εγκεφαλικά, με εμφράγματα κ.λπ».

Όπως εξηγεί, όσοι ασθενείς πεθαίνουν από τον κορωνοϊό, συνήθως καταλήγουν περίπου δύο εβδομάδες από την στιγμή που έρχονται σε επαφή. «Η ασθένεια έχει μακρά περίοδο επώασης και το βλέπουμε αυτή την στιγμή». Υπάρχουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα, όχι ιδιαίτερα βαριά περιστατικά, που ωστόσο χάνουν την ζωή τους επειδή το σύστημα δέχεται τρομακτικές πιέσεις. «Θα τους σώζαμε αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε για τέτοια νούμερα δεν υπάρχει σύστημα υγείας που να μπορεί να αντέξει. Όταν πρέπει ο γιατρός να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει, το σύστημα πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του».

«Για να καταλάβετε την βαρύτητα της κατάστασης. Είχαμε έναν ασθενή ο οποίος κατέληξε, και έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο τους συγγενείς του, να ειδοποιήσουμε τον γιο του ότι δυστυχώς ο μπαμπάς κατέληξε. Ο γιος ήταν νοσηλευόμενος σε άλλη κλινική του νοσοκομείου μας, την ίδια στιγμή. Οπότε καταλαβαίνετε για τι μιλάμε. Είναι σκηνές πραγματικότητας στην βόρεια Ιταλία. 

Ο ίδιος κάλεσε τους πάντες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ιταλία, και το σύστημα που είναι από τα καλύτερα η ασθένεια έχει ξεφύγει. Οι συμβουλές της πολιτείας πρέπει να ακολουθηθούν στο ακέραιο. Κάθε απερισκεψία μπορεί μετά από μία με τρεις εβδομάδες να προκαλέσει τον θάνατο κάποιων ανθρώπων. Πρέπει να μειώσετε την κοινωνική σας ζωή. Μπορεί να μην την πληρώσετε εσείς, αλλά κάποιος άλλος που δεν θα μπορεί να έχει την θεραπεία που του αξίζει», ανέφερε ο Γιώργος Γιούργος.

Όπως είπε ο κ. Γιούργος, αρκετοί γιατροί κλαίνε όταν χάνουν τους ασθενείς τους. Όταν προβλέπουν πως κάποιος ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση θα καταλήξει, του κάνουν ένεση μορφίνης. Όμως υπάρχουν και νοσούντες που δεν δέχονται την μορφίνη που τους προτείνουν οι γιατροί, γιατί δεν αποδέχονται πως σύντομα θα πεθάνουν. 

Δείτε τις συγκλονιστικές περιγραφές του Έλληνα γιατρού

 
Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ