Απεργία την Πρωτομαγιά

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα όλη η Αργεντινή, η Βραζιλία κλείνει τα σύνορα σε ταξιδιώτες από Ευρώπη και Ασία

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα όλη η Αργεντινή, η Βραζιλία κλείνει τα σύνορα σε ταξιδιώτες από Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter
Σε καραντίνα και η Αργεντινή, λόγω κορωνοϊού (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, έδωσε εντολή να τεθεί όλη η χώρα σε καραντίνα ως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και είναι «προληπτικό και υποχρεωτικό». «Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι φροντίζουμε την υγεία των Αργεντινών», είπε στο διάγγελμά του ο Φερνάντες και σημείωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν να προμηθεύονται βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Το μέτρο έχει σκοπό η πανδημία «να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βλαπτική για την οικονομία» της Αργεντινής, πρόσθεσε. Στην Αργεντινή έχουν καταγραφεί 128 κρούσματα και 3 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Βραζιλία: Κλειστά σύνορα για επισκέπτες από Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία

Στη Βραζιλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα κλείνει τα σύνορα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία και χώρες της Ασίας.

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει για έναν μήνα, αφορά επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από την ΕΕ, τη Βρετανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Μαλαισία. Η είσοδος στη χώρα απαγορεύεται σε όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βραζιλίας ή δεν έχουν σοβαρούς επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους να μπουν στη βραζιλιάνικη επικράτεια.

Την Πέμπτη στη Βραζιλία καταγράφηκε ο έβδομος θάνατος από τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 621 (193 νέα). Ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εκτίμησε ότι η επιδημία θα κορυφωθεί στη Βραζιλία σε 3-4 μήνες και προέβλεψε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σε έξι ως επτά μήνες.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία στην Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανία έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, για επτά εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα στη λίστα εκείνων που έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από τον ιό. Τα μόνα ξενοδοχεία που θα μείνουν ανοιχτά είναι της διαμονής μακράς διάρκειας, με την προϋπόθεση να διαθέτουν απαραίτητες υποδομές προκειμένου οι φιλοξενούμενοι να τηρούν τη σχεδόν απόλυτη καραντίνα που ισχύει στη χώρα.

Έως τώρα, στην Ισπανία έχουν εντοπιστεί πάνω από 17.100 κρούσματα του κορωνοϊού και 767 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στους δρόμους ο στρατός στη Μαλαισία

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αποφάσισε να βγάλει στον δρόμο τις ένοπλες δυνάμεις, από την Κυριακή, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες της αστυνομίας στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμών στην κίνηση των πολιτών.

Ήδη, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στα ταξίδια στο εξωτερικό, στις μετακινήσεις στο εσωτερικό και σε μεγάλο μέρος κάθε εμπορικής δραστηριότητας αυτή την εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε αλματωδώς στα 900, ενώ καταγράφηκαν δύο θάνατοι.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις συνδέονται με μια θρησκευτική εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 16.000 μουσουλμάνοι στα τέλη του περασμένου μήνα.

Μεξικό: 164 κρούσματα, διαπραγματεύσεις για τα σύνορα

Στα 164 ανέβηκα συνολικά τα κρούσματα του κορωνοϊού στο Μεξικό, χώρα που ήδη έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

Η Ουάσινγκτον είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Μεξικού, για την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Οι περιορισμοί αυτοί πιθανόν θα τεθούν σε ισχύ σήμερα και θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που εφαρμόζονται στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

Στα 322 τα κρούσματα στην Ταϊλάνδη

Στην Ταϊλάνδη καταγράφηκαν 50 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 322.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στην Μπανγκόκ. Από τους νέους ασθενείς, οι 41 είχαν έρθει σε επαφή με προηγούμενα κρούσματα, ενώ ο ένας είχε έρθει σε επαφή με ξένους. Στη χώρα έχει καταγραφεί ένας θάνατος από τον κορωνοϊό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα της χώρας έκλεισαν, ενώ επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα. Παράλληλα, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ανθρώπων.

Η Αϊτή δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί επιδημίες, εξαιτίας της έλλειψης συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές. Η βασική συμβουλή προστασίας από τον κορωνοϊό είναι το τακτικό πλύσιμο χεριών, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Αϊτής δεν έχουν καν τρεχούμενο νερό. Ο μισός και πλέον πληθυσμός ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Σταματούν οι διεθνείς πτήσεις στον Παναμά

Στον Παναμά, οι αρχές αποφάσισαν την αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων για έναν μήνα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί 137 κρούσματα κορωνοϊού, τα περισσότερα στην κεντρική Αμερική. Ήδη έχει καταγραφεί ένας θάνατος. Εξαίρεση στην αναστολή των πτήσεων αποτελούν εκείνες για ανθρωπιστικούς σκοπούς και οι εμπορευματικές πτήσεις, ενώ οι εσωτερικές θα συνεχιστούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ