Ιαπωνία: Θανατική ποινή στον δολοφόνο 19 ΑμεΑ σε κέντρο φροντίδας - «Δεν έχει νόημα να ζουν»

Ιαπωνία: Θανατική ποινή στον δολοφόνο 19 ΑμεΑ σε κέντρο φροντίδας - «Δεν έχει νόημα να ζουν» Facebook Twitter
0

Σε θάνατο καταδικάστηκε Σατόσι Ουεμάτσου που το 2016 σκότωσε 19 άτομα και τραυμάτισε 26 σε επίθεση που πραγματοποίησε σε μονάδα φροντίδας ΑμεΑ

Ο Ουεμάτσου, που υπήρξε πρώην υπάλληλος της δομής φροντίδας Tsukui Yamayuri En, στην Σαγκαμιχάρα, νοτιοδυτικά του Τόκιο, επιτέθηκε στα θύματα του στον ύπνο τους. Η επίθεση, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες στην μεταπολεμική Ιαπωνία. Είκοσι τέσσερις ακόμα φιλοξενούμενοι στη δομή, και δύο εργαζόμενοι, τραυματίστηκαν κατά το συμβάν. 

Ο 30χρονος, κατά τη διάρκεια της δίκης του σε περιφερειακό δικαστήριο της Γιοκοχάμα, παραδέχθηκε τη μαζική δολοφονία, αλλά δήλωσε αθώος επικαλούμενος «μειωμένη ευθύνη», ενώ οι δικηγόροι του έκαναν λόγο για εκδήλωση ψυχιατρικής διαταραχής κατά την επίθεση. Ο Ουεμάτσου καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Mainichi Shimbun, ο δράστης δήλωσε τον περασμένο μήνα στο δικαστήριο ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής του, ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι. Η αστυνομία ανέφερε ότι o Ουεμάτσου έτρεφε ένα βαθύτατο μίσος για τα ΑμεΑ καθώς, όπως κατέθεσε μετά τη σύλληψή του, πίστευε πως η κοινωνία θα γινόταν καλύτερη αν «εξαφανίζονταν».

Σύμφωνα με τους κατήγορους ο δράστης εισήλθε στην μονάδα φροντίδας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιουλίου 2016 σκοτώνοντας δέκα γυναίκες και εννέα άνδρες ηλικίας 19 έως 70 ετών. Στη συνέχεια, οδήγησε ως το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και παραδόθηκε. Στο αυτοκίνητό του η αστυνομία βρήκε μια τσάντα με μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ τα καθίσματα ήταν καλυμμένα με αίμα. Μετά τη σύλληψή του, ο Ουεμάτσου δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια, δηλώνοντας στην εφημερίδα Mainichi Shimbun ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές «δεν έχουν καρδιά» και «δεν έχει νόημα να ζουν», ενώ, σχολιάζοντας την επίθεση είπε ότι έπρεπε να την κάνει «για χάρη της κοινωνίας». 

Η επίθεση αποτελούσε έως το 2019 τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέρυσι τον Ιούλιο ο εμπρησμός ενός στούντιο animation στο Κιότο στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ