Η Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν σε κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί καθώς επιβάτες εμφάνισαν συμπτώματα που ενδεχομένως συνδέονται με τον ιό.

 

Oι αρχές της Καλιφόρνιας απαγόρευσαν την επιστροφή στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο κρουαζιερόπλοιου, που είχε ταξιδέψει στη Χαβάη και είχε σε προηγούμενο ταξίδι του μεταφέρει δύο επιβάτες που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων που μπορεί να είναι της ασθένειας Covid-19 σε επιβαίνοντες.

 

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι το κρουαζιερόπλοιο Grand Princess θα παραμείνει αρόδου μέχρι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, που παραπονούνται για συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον νέο κοροναϊό, εξεταστούν ώστε να διαγνωσθεί αν έχουν προσβληθεί.

 

Κουτιά με τεστ για τον νέο κοροναϊό θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο πλοίο και επίσης αεροπορικώς θα μεταφερθούν πίσω τα δείγματα για ανάλυση σε πολιτειακό εργαστήριο στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι με την διαδικασία αυτή τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε κάποιες ώρες.

 

Έντεκα επιβάτες και δέκα μέλη του πληρώματος εμφάνισαν συμπτώματα τα οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι του νέου κοροναϊού, εποχικής γρίπης ή κοινού κρυολογήματος, συνέχισε ο ίδιος.

 

Δύο επιβάτες που είχαν ταξιδέψει με το ίδιο πλοίο σε προηγούμενο ταξίδι του τον περασμένο μήνα μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Μεξικού ασθένησαν αργότερα και στα τεστ που τους έγιναν βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορεί να μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό ενώ επέβαιναν στο πλοίο.

 

Ο ένας, ένας ηλικιωμένος από την κομητεία Πλέισερ κοντά στο Σακραμέντο που είχε υποκείμενο νόσημα, πέθανε αυτήν την εβδομάδα. Αυτός ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη απώλεια από τον νέο κοροναϊό στην Καλιφόρνια. Ο άλλος, από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, είναι σοβαρά άρρωστος, σύμφωνα με τον Νιούσομ.

 

Ο κυβερνήτης δήλωσε επίσης ότι οι υγειονομικές αρχές της Πολιτείας συνεργάζονται με τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) για να επικοινωνήσουν με τους περίπου 2.500 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο σε εκείνο το ταξίδι του.

 

Το πλοίο θα παραμείνει στα ανοιχτά «σε απόσταση έως ότου γίνουν όλες οι εξετάσεις και εφαρμοστούν τα νέα πρωτόκολλα και οι ρυθμίσεις», σημείωσε επίσης ο ίδιος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το πλοίο μπορεί να κατευθυνθεί σε άλλο σημείο άφιξης κι όχι στο Σαν Φρανσίσκο. Στον κατάλογο επιβαινόντων για την κρουαζιέρα στην Χαβάη περιλαμβάνονται 50 ως 60 επιβάτες που βρίσκονταν και στην κρουαζιέρα στο Μεξικό, πρόσθεσε.

 

Ο κυβερνήτης αναφέρθηκε στο ζήτημα του πλοίου αυτού κατά την ανακοίνωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην Πολιτεία του σε απάντηση στο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού. Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας, συνέχισε, έχουν επιβεβαιώσει 53 κρούσματα, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ.

 

Ο θάνατος του πρώην επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου στην Καλιφόρνια είναι η πρώτη απώλεια από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ εκτός της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, όπου 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ομάδα τουλάχιστον 39 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην περιοχή του Σιάτλ.

 

Η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το Grand Princess θυμίζει αυτή του Diamond Princess, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο και συγκέντρωνε για ένα χρονικό διάστημα τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού που είχαν καταγραφεί σε ένα μέρος εκτός Κίνας.

 

Ορισμένοι Αμερικανοί επιβάτες του Diamond Princess επαναπατρίστηκαν τελικά και τέθηκαν ξανά σε καραντίνα σε στρατιωτικές βάσεις στην Καλιφόρνια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr