Μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς ετοιμάζουν Γαλλία και Γερμανία -Συμφωνία 150 εκατ. ευρώ

Μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς ετοιμάζουν Γαλλία και Γερμανία -Συμφωνία 150 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα αντικαταστήσει με τον καιρό το Rafale (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου ενός νέας γενιάς μαχητικού αεροσκάφους.

Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάρτησής της από τους συμμάχους της. Το αεροσκάφος θα κατασκευάσουν οι εταιρείες Dassault Aviation και Airbus, ενώ το μαχητικό αναμένεται να καταστεί λειτουργικό από το 2040.

Ο στόχος είναι να αντικαταστήσει το γαλλικό Rafale και το γερμανικό Eurofighter. «Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ισπανία», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

«Θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα και αποτυπώνει τη βούληση και τη φιλοδοξία μας για μια ευρωπαϊκή άμυνα», συμπλήρωσε η Γαλλίδα υπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Η Ισπανία θα μετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα αργότερα, εντός του 2020, επενδύοντας περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιες εταιρείες εμπλέκονται

Η σύμβαση για τοFuture Combat Air System περιλαμβάνει την αρχική έρευνα και τεχνολογία για το πρωτότυπο αεροσκάφος, τη μηχανή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που θα συνοδεύουν το αεροσκάφος και ένα υπολογιστικό νέφος αεροπορικής μάχης.

Η συνολική επένδυση για το πρωτότυπο αεροσκάφος θα φθάσει περίπου τα 4 δισ. ευρώ προτού ολοκληρωθεί το 2026. Η παραγωγή του μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το 2040. Οι εταιρείες Dassault Aviation και Airbus θα κατασκευάσουν το μαχητικό αεροπλάνο, οι Safran και MTU AeroEngines θα κατασκευάσουν τη μηχανή. Η Airbus και η MNDA θα εργαστούν για τα drones. Η Airbus και η Thales SA θα αναλάβουν την ψηφιακή πλευρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM