Μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς ετοιμάζουν Γαλλία και Γερμανία -Συμφωνία 150 εκατ. ευρώ

Μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς ετοιμάζουν Γαλλία και Γερμανία -Συμφωνία 150 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα αντικαταστήσει με τον καιρό το Rafale (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου ενός νέας γενιάς μαχητικού αεροσκάφους.

Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάρτησής της από τους συμμάχους της. Το αεροσκάφος θα κατασκευάσουν οι εταιρείες Dassault Aviation και Airbus, ενώ το μαχητικό αναμένεται να καταστεί λειτουργικό από το 2040.

Ο στόχος είναι να αντικαταστήσει το γαλλικό Rafale και το γερμανικό Eurofighter. «Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ισπανία», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

«Θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα και αποτυπώνει τη βούληση και τη φιλοδοξία μας για μια ευρωπαϊκή άμυνα», συμπλήρωσε η Γαλλίδα υπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Η Ισπανία θα μετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα αργότερα, εντός του 2020, επενδύοντας περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιες εταιρείες εμπλέκονται

Η σύμβαση για τοFuture Combat Air System περιλαμβάνει την αρχική έρευνα και τεχνολογία για το πρωτότυπο αεροσκάφος, τη μηχανή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που θα συνοδεύουν το αεροσκάφος και ένα υπολογιστικό νέφος αεροπορικής μάχης.

Η συνολική επένδυση για το πρωτότυπο αεροσκάφος θα φθάσει περίπου τα 4 δισ. ευρώ προτού ολοκληρωθεί το 2026. Η παραγωγή του μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το 2040. Οι εταιρείες Dassault Aviation και Airbus θα κατασκευάσουν το μαχητικό αεροπλάνο, οι Safran και MTU AeroEngines θα κατασκευάσουν τη μηχανή. Η Airbus και η MNDA θα εργαστούν για τα drones. Η Airbus και η Thales SA θα αναλάβουν την ψηφιακή πλευρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM