Το τέλος των πολύχρωμων τατουάζ; 4.000 δυνητικά επικίνδυνες χρωστικές

Το τέλος των πολύχρωμων τατουάζ; 4.000 δυνητικά επικίνδυνες χρωστικές Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Την απαγόρευση συγκεκριμένων χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα έγχρωμα τατουάζ ζητεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ενώ επαγγελματίες του είδους ανησυχούν για λουκέτα. 

Ένας ληστής, μία χορεύτρια και μία γυναίκα με φτερά Ινδιάνου κοσμούν τα μπράτσα της Άνκε Ζάλιτς. Εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια η Άνκε δουλεύει σε tatoo studio στην Κολωνία. Έχει κάνει αμέτρητα πολύχρωμα τατουάζ, η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο. Και αυτό γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) με έδρα το Ελσίνκι ζητεί να απαγορευθούν περισσότερες από 4.000 χρωστικές ουσίες, οι οποίες σήμερα είναι ευρύτατα διαδεδομένες, αλλά μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο ECHA επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν ήδη απαγορευθεί στην παρασκευή καλλυντικών, κατά συνέπεια δεν μπορεί να επιτρέπεται στον υποδόριο ιστό μία ουσία που απαγορεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Βέβαια, πάντοτε υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να είναι καρκινογόνες οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ακόμη και ο ίδιος ο ECHA που προειδοποιεί ότι οι συγκεκριμένες ουσίες μπορεί να είναι «επιβλαβείς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», παραδέχεται ότι δεν διαθέτει «επαρκή γνώση για τις συνέπειες της χρήσης τους».

Στη Γερμανία οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές με στόχο να αποτρέψουν την απαγόρευση. Η σχετική πρωτοβουλία οφείλεται στον Γιερν Άιζενμπρουχ, tatoo artist από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο οποίος έχει ήδη απευθυνθεί στην Επιτροπή Αναφορών της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής και υποστηρίζει ότι στα 25 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά κανείς από τους πελάτες του δεν έχει παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση του περιοδικού Apotheken Rundschau, που διανέμεται δωρεάν στα γερμανικά φαρμακεία, το 21% των Γερμανών έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ- ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2012.

«Τατουάζ χωρίς χρώμα δεν υπάρχει», υποστηρίζει ο tatoo artist Σβεν Σίνκε και λέει ότι σε περίπτωση απαγόρευσης, το πιθανότερο είναι οι ενδιαφερόμενοι να κυλήσουν στην παρανομία, παραγγέλνοντας χρωστικές ουσίες από τις ΗΠΑ.

Απαγόρευση με «μεταβατική περίοδο»;

Ο συνάδελφός του, Ντένις Κλότεν, αντιδρά και εκείνος στις προτάσεις του ECHA, λέγοντας ότι «ουσιαστικά είναι σαν να σου απαγορεύουν να ασκήσεις το επάγγελμά σου». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μην υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες, αλλά σίγουρα υπάρχει επαρκής καθημερινή εμπειρία, η οποία δείχνει ότι οι πελάτες του ούτε έχουν νοσήσει σωρηδόν από καρκίνο, ούτε έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

Τον Απρίλιο αναμένεται η απόφαση της ΕΕ. Εάν πράγματι εγκριθεί η απαγόρευση, θα προβλέπεται και μία πολυετής μεταβατική περίοδος, στην οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι επίμαχες ουσίες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο οι ίδιοι οι tatoo artists αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της μεταβατικής περιόδου.

«Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες και αν απαγορευθούν, τα τατουάζ θα γίνονται όπως στην εποχή του λίθου», γράφει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς στη γραπτή αναφορά που έχει κατατεθεί στην ομοσπονδιακή Βουλή. Αμφιβολίες εκφράζει και ο Ντένις Κλότεν: «Αν πράγματι είναι τόσο επιβλαβείς και μάλιστα καρκινογόνες οι ουσίες αυτές, τότε γιατί μας επιτρέπουν να τις χρησιμοποιούμε στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου; Κάτι δεν έχουν σκεφτεί καλά, μου φαίνεται».

  Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM