Άκυροι οι θρησκευτικοί γάμοι των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία - Τι αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο

Άκυροι οι θρησκευτικοί γάμοι των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία - Τι αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο Facebook Twitter
Απόφαση - σταθμός βρετανικού δικαστηρίου για τους γάμους nikah των μουσουλμάνων στη Βρετανία.
0

Οι θρησκευτικοί γάμοι των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία δεν είναι έγκυροι σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, απεφάνθη το εφετείο, σε μία απόφαση - σταθμό που επηρεάζει χιλιάδες μουσουλμάνες.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, ανέτρεψε μία προηγούμενη του Πρωτοδικείου που όριζε πως ο ισλαμικός γάμος, γνωστός ως nikah, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του βρετανικού οικογενειακού δικαίου.

Το Εφετείο επιβεβαίωσε πως οι γάμοι nikah είναι νομικά «μη - γάμοι» που σημαίνει πως οι σύζυγοι δεν μπορούν να απευθυνθούν στο δικαστήριο για αποζημιώσεις, διατροφές ή διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων.

Πολλά ζευγάρια που έχουν κάνει τελετές nikah θεωρούσαν πως είναι νόμιμα έγγαμοι. Ωστόσο, ο γάμος τους αποκτά νομική ισχύ μόνο αν πραγματοποιήσουν επιπλέον πολιτικό γάμο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σχεδόν όλες οι παντρεμένες γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία, είχαν πραγματοποιήσει nikah και περίπου τα δύο τρίτα από αυτές δεν είχαν κάνει πολιτικό γάμο.

«Αυτό σημαίνει πως πολλές μένουν χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα στο τέλος αυτού που πίστευαν πως ήταν ο 'γάμος τους'. Κανένα δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία που είναι γραμμένα στο όνομα του συζύγου, κανένα δικαίωμα διατροφής» αναφέρει δικηγορικό γραφείο, συμπληρώνοντας πως «ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις δε συμβαδίζει με την κοινωνία. Πρόκειται για ευάλωτες γυναίκες που χρειάζονται καλύτερη προστασία απὀ αυτή που προσφέρει ο ισχύων νόμος ».

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Τζόουνς της δικηγορικής εταιρείας BLM, η απόφαση του Εφετείου είναι «πραγματικό πλήγμα για όσους αφορά»: «Η απόφαση θα αφήσει τις μουσουλμάνες στη Βρετανία σε ένα νομικό χάος, υποχρεώνοντάς τις να στραφούν στα συμβούλια της Σαρία για να διεκδικήσουν ισλαμικό διαζύγιο. Αυτό πολλές φορές περιλαμβάνει μεγάλες καθυστερήσεις και δεν εξασφαλίζει στις γυναίκες τις ίδιες οικονομικές προστασίες που θα ήταν εγγυημένες αν ο γάμος τους αναγνωριζόταν από το βρετανικό δίκαιο» τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας πως πρόκειται για ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για τις μουσουλμάνες της Βρετανίας, «καθώς πολλές γυναίκες θα βρεθούν σε οικονομικό κίνδυνο ή θα αναγκαστούν να παραμείνουν σε μία δυστυχισμένη σχέση».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε το 2018. Επρόκειτο για ένα ζευγάρι, την Nasreen Akhter και τον Mohammed Shabaz Khan, που παντρεύτηκαν με nikah από έναν ιμάμη, ενώπιον 150 καλεσμένων τους σε εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, το 1998.

Ο γάμος δεν ευόδωσε και κάποια στιγμή η σύζυγος αιτήθηκε διαζύγιο. Την κίνηση, ωστόσο, μπλόκαρε ο σύζυγος, υποστηρίζοντας πως οι δύο τους δεν υπήρξαν ποτέ παντρεμένοι υπό τον βρετανικό νόμο - μόνο κάτω από τον ισλαμικό νόμο της Σαρία.

Ο γάμος αποδείχτηκε πως ενέπιπτε στη δεύτερη κατηγορία του σχετικού νόμου του 1973, βάσει του οποίου υπάρχουν τρεις κατηγορίες γάμων: Οι έγκυροι (οι οποίοι λήγουν με έκδοση διαζυγίου), οι μη έγκυροι (που ακυρώνονται) και οι μη γάμοι (που νομικά δεν μπορούν να λυθούν καθώς ποτέ δεν υπήρξαν).

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM