Επίθεση κατά του Πάπα Φραγκίσκου μετά τις δηλώσεις του για την ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου εξαπέλυσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, και την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace «σκουπίδι».

 

«Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε χθες πως ο Αμαζόνιος είναι δικός του, ανήκει στον κόσμο, σε όλους» ανέφερε ο Μπολσονάρου ο οποίος συχνά καταφέρεται εναντίον όποιου ασκεί κριτική στην περιβαλλοντική πολιτική του, λέγοντας πως έτσι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

 

«Λοιπόν, ο Πάπας μπορεί να είναι Αργεντίνος, όμως ο Θεός είναι Βραζιλιάνος» τόνισε ο ίδιος.

 

Το σχόλιο του Βραζιλιάνου προέδρου έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ποντίφικας δημοσίευσε κείμενο όπου καλούσε τους Καθολικούς να «νιώσουν οργή» για την εκμετάλλευση των ιθαγενών και την καταστροφή που προκαλούν οι εξορύξεις και η αποψίλωση του Αμαζονίου.

 

Παράλληλα, οι δηλώσεις Μπολσονάρου συνέπεσαν με την επίσκεψη στο Βατικανό του Βραζιλιάνου πρώην προέδρου και σφοδρού πολέμιου του σημερινού προέδρου, Λούλα ντα Σίλβαμ ο οποίος συνάντησε και έλαβε την ευχή του ποντίφικα.

 

 

Από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2019, ο Μπολσονάρο συχνά πυκνά προκαλεί διεθνείς επικρίσεις δημόσιων προσώπων, ηγετών, ακτιβιστών, μεταξύ άλλων και για την περιβαλλοντική πολιτική του και τη διαχείριση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο - που πέρυσι σαρώθηκε από καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε νέες αντιδράσεις προτείνοντας νομοσχέδιο που θα επιτρέπει δραστηριότητες εξορύξεων, γεωργίας και έργα υδροϋλεκτρικής ενέργειας σε πρώην προστατευόμενες εκτάσεις του Αμαζονίου, αποκαλώντας το μάλιστα «όνειρο».

 

Η αποψίλωση του Αμαζονίου της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 85,3% και πάνω από 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του Μπολσονάρο.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την προεδρική κατοικία στη Μπραζίλια, ο Μπολσονάρο αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας: «Όλη η Αυστραλία έπιασε φωτιά και κανείς δε μιλούσε για την Αυστραλία. Πού είναι ο ζήλος για την Αυστραλία;» ανέφερε, επιτιθέμενος και κατά της Greenpeace.

 

«Τι είναι αυτά τα σκ...ά που λέγονται Greenpeace? Τίποτα άλλο παρά σκουπίδια» είπε όταν ρωτήθηκε για την προωθούμενη πρωτοβουλία του που ο ίδιος αποκαλεί «βιώσιμη ανάπτυξη» να παραχωρήσει προστατευμένες περιοχές του Αμαζονίου στις εξορύξεις και τη γεωργία.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr