Μπολσονάρο κατά Πάπα με αφορμή τον Αμαζόνιο: «Ο Πάπας είναι Αργεντίνος, ο Θεός Βραζιλιάνος»

Μπολσονάρο κατά Πάπα με αφορμή τον Αμαζόνιο: «Ο Πάπας είναι Αργεντίνος, ο Θεός Βραζιλιάνος» Facebook Twitter
«Ο Πάπας είναι Αργεντίνος, ο Θεός Βραζιλιάνος» είπε ο Μπολσονάρου - EPA
0

Επίθεση κατά του Πάπα Φραγκίσκου μετά τις δηλώσεις του για την ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου εξαπέλυσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, και την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace «σκουπίδι».

«Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε χθες πως ο Αμαζόνιος είναι δικός του, ανήκει στον κόσμο, σε όλους» ανέφερε ο Μπολσονάρου ο οποίος συχνά καταφέρεται εναντίον όποιου ασκεί κριτική στην περιβαλλοντική πολιτική του, λέγοντας πως έτσι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

«Λοιπόν, ο Πάπας μπορεί να είναι Αργεντίνος, όμως ο Θεός είναι Βραζιλιάνος» τόνισε ο ίδιος.

Το σχόλιο του Βραζιλιάνου προέδρου έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ποντίφικας δημοσίευσε κείμενο όπου καλούσε τους Καθολικούς να «νιώσουν οργή» για την εκμετάλλευση των ιθαγενών και την καταστροφή που προκαλούν οι εξορύξεις και η αποψίλωση του Αμαζονίου.

Παράλληλα, οι δηλώσεις Μπολσονάρου συνέπεσαν με την επίσκεψη στο Βατικανό του Βραζιλιάνου πρώην προέδρου και σφοδρού πολέμιου του σημερινού προέδρου, Λούλα ντα Σίλβαμ ο οποίος συνάντησε και έλαβε την ευχή του ποντίφικα.

Από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2019, ο Μπολσονάρο συχνά πυκνά προκαλεί διεθνείς επικρίσεις δημόσιων προσώπων, ηγετών, ακτιβιστών, μεταξύ άλλων και για την περιβαλλοντική πολιτική του και τη διαχείριση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο - που πέρυσι σαρώθηκε από καταστροφικές πυρκαγιές.

Την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε νέες αντιδράσεις προτείνοντας νομοσχέδιο που θα επιτρέπει δραστηριότητες εξορύξεων, γεωργίας και έργα υδροϋλεκτρικής ενέργειας σε πρώην προστατευόμενες εκτάσεις του Αμαζονίου, αποκαλώντας το μάλιστα «όνειρο».

Η αποψίλωση του Αμαζονίου της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 85,3% και πάνω από 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του Μπολσονάρο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την προεδρική κατοικία στη Μπραζίλια, ο Μπολσονάρο αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας: «Όλη η Αυστραλία έπιασε φωτιά και κανείς δε μιλούσε για την Αυστραλία. Πού είναι ο ζήλος για την Αυστραλία;» ανέφερε, επιτιθέμενος και κατά της Greenpeace.

«Τι είναι αυτά τα σκ...ά που λέγονται Greenpeace? Τίποτα άλλο παρά σκουπίδια» είπε όταν ρωτήθηκε για την προωθούμενη πρωτοβουλία του που ο ίδιος αποκαλεί «βιώσιμη ανάπτυξη» να παραχωρήσει προστατευμένες περιοχές του Αμαζονίου στις εξορύξεις και τη γεωργία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM