Κυρώσεις στον Λαγό για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας στο ευρωκοινοβούλιο

Κυρώσεις στον Λαγό για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας στο ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
2

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον ευρωβουλευτή και πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. 

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, ανακοίνωσε χθες τις ποινές για την χρήση προσβλητικών χαρακτηριστικών και την καταστροφή εθνικού συμβόλου από τον Έλληνα ευρωβουλευτή. Στον Λαγό επιβλήθηκε στέρηση της βουλευτικής του αποζημίωσης για επτά ημέρες και απαγόρευση συμμετοχής στις εργασίες του ευρωκοινοβουλίου για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Συνολικά, η οικονομική ποινή ανέρχεται στα 2.261 ευρώ.

«Ο κ. Λαγός στις 29 Ιανουαρίου θορύβησε την Ολομέλεια, χρησιμοποιώντας λόγο που δε συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβάλλοντας συγκεκριμένο λεξιλόγιο», τόνισε, διευκρινίζοντας πως ο Γιάννης Λαγός διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα, αν διαφωνεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. 

Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής είχε σκίσει τη σημαία στις 30 Ιανουαρίου, κατά τη συζήτηση για την ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά. Σκίζοντας την τουρκική σημαία, την οποία είχε εκτυπώσει σε ένα φύλλο χαρτιού Α4, είπε χαρακτηριστικά: «έξω οι Τούρκοι και να τελειώνει η διαδικασία μαζί τους». 

 

Η κίνηση του αυτή είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για «ρατσιστικά μυαλά», διαμηνύοντας πως η Τουρκία «ρίχνει στη θάλασσα όσους απλώνουν χέρι στην ένδοξη σημαία»: :«Αυτοί με τα ρατσιστικά μυαλά γνωρίζουν καλύτερα πως σπάμε τα χέρια και πως τους ρίχνουμε στη θάλασσα όσους απλώνουν χέρι στην ένδοξη σημαία μας [...] Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης και οι ρατσιστές της να γνωρίζουν τα όριά τους. Η Ευρώπη πλέον πρέπει να πει 'τέρμα' στον αντι-ισλαμισμό και τον ρατσισμό». 

Το σκίσιμο της σημαίας είχε καταδικάσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι νεοναζιστές εκπροσωπούν μόνο τον εαυτού τους. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου και εν προκειμένω του εθνικού συμβόλου της Τουρκίας. Οι απαράδεκτες ενέργειες των εκπροσώπων του νεοναζισμού εκφεύγουν από την ελληνική και ευρωπαϊκή παράδοση και αποτελούν προσπάθειες αυτοδιαφήμισης του υποδίκου μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η ελληνική κοινωνία έθεσε με τη ψήφο της εκτός κοινοβουλίου».

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Σε συμβολικό / θεσμικό επίπεδο η "ποινή" - μικρή κατ' εμέ -, δείχνει ότι εκεί τουλάχιστον στην Ευρώπη, δεν αφήνουν να περάσουν χωρίς άμεση αντίδραση τέτοιες ενέργειες.Σε εμάς εδώ, οι ΧΑυγίτες έκαναν την Βουλή όπως την αποκαλούσαν (ξέρετε...), ο Πρόεδρος φώναζε "φρουρά, φρουρά..." και την άλλη στιγμή το ξεχνάγαμε.Έπρεπε η ανοχή να τους οδηγήσει στο έγκλημα για να απαλλαγούμε από αυτούς.