Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον ευρωβουλευτή και πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. 

 

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, ανακοίνωσε χθες τις ποινές για την χρήση προσβλητικών χαρακτηριστικών και την καταστροφή εθνικού συμβόλου από τον Έλληνα ευρωβουλευτή. Στον Λαγό επιβλήθηκε στέρηση της βουλευτικής του αποζημίωσης για επτά ημέρες και απαγόρευση συμμετοχής στις εργασίες του ευρωκοινοβουλίου για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Συνολικά, η οικονομική ποινή ανέρχεται στα 2.261 ευρώ.

 

«Ο κ. Λαγός στις 29 Ιανουαρίου θορύβησε την Ολομέλεια, χρησιμοποιώντας λόγο που δε συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβάλλοντας συγκεκριμένο λεξιλόγιο», τόνισε, διευκρινίζοντας πως ο Γιάννης Λαγός διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα, αν διαφωνεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. 

 

Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής είχε σκίσει τη σημαία στις 30 Ιανουαρίου, κατά τη συζήτηση για την ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά. Σκίζοντας την τουρκική σημαία, την οποία είχε εκτυπώσει σε ένα φύλλο χαρτιού Α4, είπε χαρακτηριστικά: «έξω οι Τούρκοι και να τελειώνει η διαδικασία μαζί τους». 

 

 

 

Η κίνηση του αυτή είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για «ρατσιστικά μυαλά», διαμηνύοντας πως η Τουρκία «ρίχνει στη θάλασσα όσους απλώνουν χέρι στην ένδοξη σημαία»: :«Αυτοί με τα ρατσιστικά μυαλά γνωρίζουν καλύτερα πως σπάμε τα χέρια και πως τους ρίχνουμε στη θάλασσα όσους απλώνουν χέρι στην ένδοξη σημαία μας [...] Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης και οι ρατσιστές της να γνωρίζουν τα όριά τους. Η Ευρώπη πλέον πρέπει να πει 'τέρμα' στον αντι-ισλαμισμό και τον ρατσισμό». 

 

Το σκίσιμο της σημαίας είχε καταδικάσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι νεοναζιστές εκπροσωπούν μόνο τον εαυτού τους. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου και εν προκειμένω του εθνικού συμβόλου της Τουρκίας. Οι απαράδεκτες ενέργειες των εκπροσώπων του νεοναζισμού εκφεύγουν από την ελληνική και ευρωπαϊκή παράδοση και αποτελούν προσπάθειες αυτοδιαφήμισης του υποδίκου μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η ελληνική κοινωνία έθεσε με τη ψήφο της εκτός κοινοβουλίου».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr