Κίνα: Γιατρός προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό, τον φίμωσαν -Τώρα είναι στην εντατική

Κίνα: Γιατρός προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό, τον φίμωσαν -Τώρα είναι στην εντατική Facebook Twitter
Ο δρ. Λι προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό (Πηγή φωτό CNN)
0

Ένας 34χρονος γιατρός στην πόλη Γουχάν της Κίνας είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για τον νέο κοροναϊό στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι τοπικές αρχές τον «φίμωσαν». Τώρα, είναι στην εντατική.

Έως και τις αρχές Ιανουαρίου, οι αρχές της Γουχάν προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφά τα νέα για τον νέο κοροναϊό. Ο δρ. Λι Γουενλιάνγκ, οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο της πόλης, παρατήρησε ότι υπήρχαν επτά περιπτώσεις ιού, που πίστευε ότι έμοιαζε με τον Sars. Επρόκειτο για ασθενείς που θεωρούνταν ότι προέρχονταν από την ψαραγορά Χουανάν στη Γουχάν και οι άνθρωποι αυτοί είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του.

Κίνα: Γιατρός προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό, τον φίμωσαν -Τώρα είναι στην εντατική Facebook Twitter
Ο Λι Γουενλιάνγκ (Πηγή φωτό Weibo/ BBC)

Ο δρ. Λι αποφάσισε να γράψει για αυτό που είχε δει στο νοσοκομείου του, σε μια κοινή συνομιλία που είχε με συναδέλφους του, στις 30 Δεκεμβρίου. Ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό που δεν ήξερε ήταν πως επρόκειτο για νέο κοροναϊό. Αλλά μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του είχε γίνει viral. Ήταν οι ημέρες που οι υγειονομικές αρχές της Γουχάν μιλούσαν για έναν άγνωστο τύπο πνευμονίας και προειδοποιούσαν ότι δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση πληροφοριών για το θέμα χωρίς εξουσιοδότηση.

«Όταν είδα ότι κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, συνειδητοποίησα ότι είχε ξεφύγει από τον έλεγχό μου και ότι πιθανότατα θα με τιμωρούσαν», είπε στο CNN. Δεν έπεσε πολύ έξω. Τέσσερις ημέρες αργότερα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του ζήτησαν να υπογράψει μια επιστολή. Σε αυτό, κατηγορούνταν ότι έκανε ψευδή σχόλια τα οποία είχαν διαταράξει σοβαρά την κοινωνική τάξη.

«Σε προειδοποιούμε σοβαρά: Αν συνεχίσεις να είσαι ξεροκέφαλος, με τέτοιο θράσος και συνεχίσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα, θα βρεθείς ενώπιον της δικαιοσύνης; Είναι κατανοητό;», ανέφερε. Ο δρ. Λι το υπέγραψε. Ήταν ένας από τους 8 ανθρώπους που η αστυνομία είπε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας για διάδοση φημών.

Κίνα: Γιατρός προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό, τον φίμωσαν -Τώρα είναι στην εντατική Facebook Twitter
Το έγγραφο που τον έβαλαν να υπογράψει (Πηγή φωτό BBC)

Στις 10 Ιανουαρίου, ο δρ. Λι εξέταζε μια ασθενή με γλαύκωμα, δίχως να γνωρίζει ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε υψηλό πυρετό και δύο ημέρες αργότερα μπήκε στο νοσοκομείο, όπως και οι γονείς του. Σήμερα, ο δρ. Λι νοσηλεύεται στην εντατική.

Σε ανάρτησή του στο Weibo, όπου τα περιέγραψε όλα αυτά, ο γιατρός ανέφερε ότι επί δέκα ημέρες οι εξετάσεις του έβγαιναν αρνητικές. Τελικά, στις 30 Ιανουαρίου διαγνώστηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ανάρτησή του συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια. Κάποιοι τον αποκαλούν ήρωα, ενώ οι περισσότεροι επικρίνουν τις αρχές της Γουχάν.

Η ιστορία αυτού του γιατρού δείχνει πόσο κακή διαχείριση έκαναν οι κινεζικές αρχές, τις πρώτες ημέρες της έξαρσης του κοροναϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της Γουχάν επέμεναν ότι μπορούσαν να προσβληθούν μόνο εκείνοι που είχαν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα. Και δεν υπήρχε καμία οδηγία για την προστασία των γιατρών.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ